Σελίδες

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Α,ΡΕ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ,ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΙΑ;

Αναζητώντας την πείνα...



Tου Πασχου Mανδραβελη

Πραγματικά «προκαλεί σοκ η καταγγελία εκπαιδευτικών «ότι μικροί μαθητές λιποθυμούν στα σχολεία επειδή πεινάνε» που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» (12.10.2011).

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα: «Η καταγγελία έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης σωματείων και φορέων της εκπαίδευσης του 7ου Διαμερίσματος Αθηνών. Πείνα, ποιος θα το φανταζόταν ότι αυτός ο εφιάλτης θα επανέκαμπτε για να χτυπήσει μαθητές από σχολεία των υποβαθμισμένων γειτονιών του 6ου Διαμερίσματος. Λιποθυμούν επειδή πάσχουν από ασιτία, γιατί οι γονείς είναι άνεργοι, τα τελευταία λεφτά φαγώθηκαν από καιρό και το ψυγείο είναι άδειο... Ετσι “σώζουν” την Ελλάδα!».

Αυτή η καταγγελία που κυκλοφορεί μέρες στο Διαδίκτυο διανθισμένη με τις ανάλογες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Κατοχής (της πραγματικής και ουχί αυτής που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσε ενδιαφέρον.

Μόνο που πέρα από τα λυρικά του παραπάνω δημοσιεύματος και τα επικά της ακροτελεύτιας φράσης, για να γίνει το δημοσίευμα είδηση απαιτεί κάποια επιπλέον στοιχεία· το κλασικό: «ποιος, πού, πότε, πώς και γιατί».

Το «γιατί» είναι κατανοητό· «φταίνε οι νεοφιλελεύθερες επιλογές».

Τα υπόλοιπα λείπουν.


Ποιος έκανε την καταγγελία; Σε ποιο σχολείο υπήρξαν λιποθυμίες; Τι έγιναν τα παιδιά; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν λείπουν μόνο από τους αναγνώστες, λείπουν και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή του κράτους που βοηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή η κρίση δεν πλήττει βαρύτερα τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας. 

Είναι βαρύ να φορολογούνται κάποιοι εκτάκτως για τα 300 τετραγωνικά μέτρα στην Εκάλη, αλλά είναι πολύ βαρύτερο να μένουν κάποιοι άλλοι χωρίς δουλειά. 

Οι δεύτεροι πρέπει να προστατευτούν από το κοινωνικό σύνολο για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να επανενταχθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην παραγωγική διαδικασία.

Μόνο που οι γενικόλογες καταγγελίες δεν βοηθούν. Οχι μόνο τις υπηρεσίες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλά ούτε και την κοινωνία να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα.

Σε ποιον κάνει εντύπωση πλέον η φράση «μισθοί πείνας», όταν οι ίδιοι συνδικαλιστές μιλούσαν για «μισθούς πείνας» το 2004, το 2006 και το 2008 και το 2011; Τα κλισέ και ο πληθωρισμός της συγκίνησης, που έχει γίνει σταθερά του αριστερού λόγου, δεν βοηθούν. Συσκοτίζουν τα πραγματικά προβλήματα και αναισθητοποιούν τους πολίτες.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι και η κοινωνική πολιτική του κράτους γίνεται χύμα. Οσοι θυμούνται το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» που μοίρασε η κυβέρνηση το 2008, ξέρουν ότι το πήραν λίγοι που το χρειάζονταν και πολλοί που φοροδιαφεύγουν.

Τότε βέβαια που νομίζαμε ότι «λεφτά υπάρχουν», η κυβέρνηση μπορούσε να χρηματοδοτεί κατά ριπάς, ελπίζοντας ότι κάποια λεφτά θα πάνε εκεί που πρέπει. Τώρα, όμως, οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψει το κράτος. Πόσο πιο επαναστατικό θα ήταν αν η ΑΔΕΔΥ αντί να καταλαμβάνει τις υπηρεσίες, τις έκανε να δουλέψουν επαρκώς για τους πολίτες, ειδικά για εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη; Μόνο που στόχος των συνδικαλιστών και των πολιτικών τους συνοδοιπόρων δεν είναι η φτώχεια. Αυτή χρησιμοποιείται ως εμπροσθοφυλακή ή και βιτρίνα. Στόχος είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης κατά ριπάς. Αυτή που βοηθά ελάχιστα τους μη έχοντες, αλλά είναι προσοδοφόρα για τους υπόλοιπους.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
Γενικόλογες καταγγελίες.......!!!!??
Για να μην μείνουμε λοιπόν στις γενικόλογες καταγγελίες, κύριε αρθρογράφε, σας συνιστώ μία μικρή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές των Πατησίων και της Κυψέλης, όπου μένω και εργάζομαι. Αφιέρωσε ένα ολόκληρο 24ωρο να περπατήσεις τις γειτονιές των περιοχών αυτών, παρέα κατά προτίμηση με κατοίκους, και θα διαπιστώσεις πόσο γενικόλογες ή μη μπορεί να είναι αυτές ή και άλλες καταγγελίες.
Εμείς του κέντρου συμβιώνουμε εδώ και καιρό με αυτές τις γενικόλογες καταγγελίες. Και όταν γίνονται πιο ειδικές στις αρμόδιες υπηρεσίες το μόνο που εισπράττουμε είναι αδιαφορία!
Η εγκατάλειψη των φτωχών περιοχών της Αθήνας έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που οι υποσιτιζόμενοι μαθητές μπορεί να μην είναι (ακόμα) ο κανόνας, αλλά αποτελούν δυστυχώς πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα αποτελούν και οι οικογένεις αστέγων που ψάχνουν καταφύγιο στις εισόδους των πολυκατοικιών, οι ηλικιωμένοι που μετά το τέλος της λαικής αγοράς ψάχνουν στα απομεινάρια για φαγητό, η ερήμωση των δρόμων μόλις πέσει το σκοτάδι.
Όποιες εκφράσεις και αν χρησιμοποιήσουμε για να υποβαθμίσουμε ένα ζήτημα, το θέμα είναι ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει και παραμένει η ίδια...
Ας κάνουμε κάτι για αυτό.......
Με εκτίμηση,
Αθανασίου Αλέξανδρος
Σχολίασε ο/η Αλέξανδρος Αθανασίου | 
Αντί σχολίου.
"Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν υποτιμητικό να μιλάς για το ψωμί"
Μπέρτολτ Μπρέχτ.
Σχολίασε ο/η ΗΛΙΑΣ | 
1) Πιστεύετε ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται στους δρόμους διότι τον ξεσηκώνει ο χ συνδικαλιστής ή γιατί αντιμετωπίζει την βίαιη αλλαγη του τρόπου ζωής του λόγω των βάρβαρων μειώσεων του εισοδήματός του ή την προοπτική της εργασιακής του ανασφάλειας;
2) Από την στιγμή που η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της τραβάνε μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς και σε όλους εμάς τους υπόλοιπους θα προβληματιστώ σε ποιά πλευρά θα συνταχθεί ο χ συνδικαλιστής; Όχι βέβαια. Το μόνο που με απασχολεί είναι η απαοφυγή της συντριβής μου. Επίσης καταλαβαίνω σε ποιά πλευρά βρίσκεστε εσείς.
3) Δουλειά του συνδικαλιστή είναι να υπερασπίζεται τα εργασιακά και οικονομικά συμφέροντα των συναδέλφων του. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να εγγυάται την σωστή λειτουργία της διοίκησης. Δουλειά του αρθρογράφου είναι να γνωρίζει τα παραπάνω και να αναλύει χωρίς εμμονές.
4) Οι ανωτέρω διεφθαρμένοι συνδικαλιστές είναι το καλύτερο όπλο στην φαρέτρα των μνημονιακών φερεφώνων σαν και του λόγου σας αφού σας δίνουν το άλλοθι, σε στιγμές οικονομικής και εργασιακής καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών σας, να τα ρίχνετε όλα πάνω στους εργαζόμενους.
Είναι γεγονός ότι πλέον σας διαβάζω μόνο και μόνο για να διαπιστώσω το άκρον άωτον της μνημονιακής προπαγάνδας. Συνεχίστε, έχετε μπροστά σας δρόμο ακόμη. Οι εργοδότες σας σας χρειάζονται.
Σχολίασε ο/η Δημήτρης Κ | 

1 σχόλιο:

  1. Επειδή βρίσκομαι σε κρίσιμη ηλικία, επειδή τα διάφορα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας (στην οποία δεν συμπεριλαμβάνω μέλη άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου - έχιδνες, σκώληκες, ύαινες κ.λ.π.) με επηρεάζουν και άμεσα και έμμεσα θα απαντήσω στον "κύριο" Μανδραβέλη λακωνικά:
    Δεν μου γαμιέσαι καλύτερα βρε τσόγλανε;
    vantonios

    ΑπάντησηΔιαγραφή