Σελίδες

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Ακόμα και στη Γερμανία θα ήταν δύσκολο να εφαρμόσουμε τέτοια μέτρα»


Του Αλέξανδρου Κόντη
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Real.gr ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και επικεφαλής των «ανταρτών» που καταψήφισαν χθες την Συμφωνία της 21ης Ιουλίου, εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν σώζεται με επιπλέον δανεισμό. Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα μας είναι τόσο επαχθή που δεν θα μπορούσαν με τίποτα να ισχύσουν στη Γερμανία...


-Δεν ψηφίσατε υπέρ της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, δηλώνοντας ότι η επέκταση του δανεισμού της Ελλάδας δεν αποτελεί ουσιαστική βοήθεια. Πιστεύετε ότι η ενίσχυση του ταμείου στήριξης μπορεί να μεγεθύνει το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης;
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι προγραμματισμένες ενέργειες είναι κατάλληλες για να κερδηθεί χρόνος, και να ηρεμήσουν οι αγορές για ένα χρονικό διάστημα. Μακροπρόθεσμα όμως η επέκταση του Ταμείου Στήριξης δεν λύνει τα προβλήματα. Πιθανόν μάλιστα να τα διογκώσει. Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι απλά μεγάλο, αλλά πάρα πολύ μεγάλο και οι οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων μηνών είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές.

-Πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση;

Είναι αλήθεια ότι για να εκπληρώσει τους όρους που θέτει η Τρόικα, η Αθήνα έχει λάβει μια σειρά αποφάσεων οι οποίες αν και αναγκαίες, δεν είναι δημοφιλείς και θεωρούνται απαράδεκτες από πολλούς. Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμα και στη Γερμανία θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιβάλουμε τέτοια μέτρα. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν ενισχύσει την ελληνική οικονομία, αλλά την έχουν αποδυναμώσει.

-Πιστεύετε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να προκαλέσει ένα «φαινόμενο του ντόμινο» που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, ακόμα και τη Γερμανία;
Η απάντηση είναι «όχι», αν όλα τα κράτη της ευρωζώνης επιδεικνύουν αυστηρή πειθαρχία στην διαχείριση και καμία χώρα δεν ζει πάνω από τις δυνατότητές της.

-Πιστεύετε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις, τον κατάλληλο χρόνο;
Η διαρκής αναθεώρηση των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, αποτελεί ένδειξη ότι τα προβλήματα είχαν πιθανότατα υποτιμηθεί. Είναι σημαντικό να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι οι συμφωνίες να εφαρμοστούν και οι δεσμεύσεις να τηρηθούν. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη.

-Έχετε επανειλημμένως εκφραστεί εναντίον της έκδοσης ευρωομολόγου ενώ έχετε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...
Με την εισαγωγή του ευρώ, αυτό που είχαμε δημιουργήσει ήταν μια Νομισματική Ένωση, όχι μια Ένωση Χρέους, ούτε μία Ένωση Μεταφοράς Χρέους. Το άρθρο 125 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής ένωσης ορίζει ξεκάθαρα ότι καμία χώρα-μέλος δεν είναι υπεύθυνη για το χρέος κάποιας άλλης. Η εισαγωγή ευρωομολόγων θα είχε ως αποτέλεσμα να αρθεί στην πράξη αυτή η διάταξη και να ισχύσει το ακριβώς αντίθετο.
Αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή δεν θα αποφασιστεί στο Βερολίνο, ούτε στο Παρίσι, ή στις Βρυξέλλες, αυτή είναι μια απόφαση που έγκειται αποκλειστικά στην υπευθυνότητα της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα πιστεύει πως το κράτος μπορεί, κάτω από τις απαιτήσεις της ευρωζώνης, να καταφέρει την να χρηματοδοτεί τις κρατικές τις δαπάνες της με τις δικές της δυνάμεις, τότε το θέμα εξόδου από την ευρωζώνη είναι άτοπο.

-Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της όπως η «παραδοσιακή» κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία και η ανεξέλεγκτη είσοδος παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

Όπως ήδη ανέφερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει εδώ και πολλές δεκαετίες βοήθεια, κάτι που θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και στο μέλλον. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της με τα προβλήματά της. Αυτό γίνεται εμφανές και με την χρήση της υπηρεσίας προστασίας συνόρων Fronted, ένα πρόγραμμα που η Γερμανία χρηματοδοτεί σε ποσοστό σχεδόν 35%.
Επίσης, η Ελλάδα λαμβάνει σχεδόν το 25% όλων των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ. Ποτέ δεν έλειψε η δυναμική οικονομική υποστήριξη, και αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπάρχει και στο μέλλον. Το κλειδί για την λύση των προβλημάτων διαχείρισης δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αλλά στην Αθήνα. Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει μόνο όσους βοηθούν τον εαυτό τους.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=95817&catID=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου