Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Κάλλιο αργά...
























Από το 2012 η Novartis είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία του πλανήτη και προέκυψε από τη μεγαλύτερη συγχώνευση εταιρειών στην εποχή της, της Ciba-Geigy και της Sandoz, είκοσι χρόνια πριν. Ταυτόχρονα, είναι μια εταιρεία που εμπλέκεται εδώ και χρόνια σε σκάνδαλα, απανταχού της Γης, είτε πρόκειται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης -στη λογική ότι τα μονοπώλια τιμολογούν όσο θέλουν- (Γερμανία, 2007), είτε πρόκειται για “λάδωμα” γιατρών και κρατικών λειτουργών της Υγείας (Κορέα, 2016), είτε πρόκειται για διακρίσεις σε βάρος των γυναικών εργαζομένων (ΗΠΑ, 2010), είτε πρόκειται για αμφισβητήσιμες μεθόδους στις δοκιμές νέων φαρμάκων (Ιαπωνία, 2014), είτε, είτε, είτε...
Κάποια από αυτές τις πρακτικές της Novartis έχουν στοιχίσει δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία των χωρών, όπου ακολουθήθηκαν - και δεν αποκλείεται καθόλου κάτι τέτοιο να έχει συμβεί και στη χώρα μας. Το πιο... φρέσκο σκάνδαλο είναι αυτό που ερευνούν εδώ και χρόνια οι αμερικανικές αρχές για “λάδωμα” γιατρών μέσω πολυτελών “συνεδρίων” και ακριβών ταξιδιών, ώστε να προτιμούν τα σκευάσματα της συγκεκριμένης εταιρείας ακόμη κι αν υπάρχουν εξίσου καλά ή και καλύτερα που είναι φθηνότερα.
Οποιοσδήποτε κοινός θνητός διαβάζει εφημερίδες -και οι περισσότερες ελληνικές εφημερίδες καλύπτουν τουλάχιστον επαρκώς τις διεθνείς ειδήσεις- όλα αυτά τα ξέρει. Προφανώς, όμως, ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας των τελευταίων χρόνων -όχι μόνο οι προηγούμενοι, αλλά ακόμη και ο σημερινός, που δίνει πράγματι μεγάλη μάχη για να να σταματήσουν τα κάθε είδους “πάρτι” στα νοσοκομεία-, ούτε οι αρμόδιοι στη Δικαιοσύνη διαβάζουν τις διεθνείς σελίδες στις εφημερίδες και άρα δεν θεώρησαν σκόπιμο να ερευνήσουν εδώ και χρόνια εάν η εταιρεία χρησιμοποιούσε ανάλογες πρακτικές και στην Ελλάδα.
Έπρεπε να φτάσει ο Δεκέμβριος του 2016 για να ξεκινήσει η σχετική έρευνα στη χώρα μας - και πιθανόν να είναι πλέον πιο δύσκολο να εντοπιστούν τα όποια αποδεικτικά στοιχεία. Επίσης, η έρευνα και πάλι θα εξαρτάται από την καλή θέληση ξένων διωκτικών αρχών -αυτή τη φορά των αμερικανικών- να παρέχουν δικαστική συνδρομή. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά η έρευνα θα είναι πράγματι “γρήγορη και σε βάθος”, όπως υπόσχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κι ας ελπίσουμε πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για ανάλογες πρακτικές από άλλες εταιρείες. Η Novartis σίγουρα δεν είναι η μοναδική που μετέρχεται τέτοιων μεθόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου