Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Το κρυφό συνέδριο και τα «δώρα» της πολυεθνικής.Από το 2012 υπαρχει πόρισμα για την #novartis. Δεν έγινε τιποτα, γιατι;
















Εγγραφο το οποίο αποτελεί το πόρισμα του υπουργείου Υγείας από τον Δεκέμβριο του 2012 και δημοσιοποιεί «Το Βήμα» ρίχνει περισσότερο φως στην υπόθεση με παράνομα «δώρα» από πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία για να προωθούνται στην αγορά τα προϊόντα της. 

Σε αυτό αποδεικνύεται ότι 50 πρόσωπα - τα ονόματα είναι στη διάθεση της εφημερίδας -, από τα οποία 10 στελέχη του υπουργείου Υγείας, ταξίδεψαν σε συνέδριο στο Βερολίνο με παράνομες διαδικασίες και με πληρωμένα έξοδα από επτά φαρμακευτικές εταιρείες. 

Τη μερίδα του λέοντος είχε καταβάλει η ερευνώμενη από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και την ελληνική Εισαγγελία Διαφθοράς, ελβετική Novartis. 

Ηδη έχει αποσταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ από την εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου και στις αρχές του χρόνου θα κληθούν οι πρώτοι μάρτυρες.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του επιθεωρητή Υγείας, το ταξίδι έγινε κρυφά από το υπουργείο:
 «... κανείς υπάλληλος δεν έλαβε χρήματα από τον προϋπολογισμό της ανωτέρω Διεύθυνσης για αποζημίωση για εκτός έδρας μετακίνηση. 
Επιπροσθέτως, όπως μας γνώρισε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ερευνας του υπουργείου (προϊσταμένη κυρία Κ...), το ανωτέρω συνέδριο ουδέποτε έγινε γνωστό στην Υπηρεσία και συνεπώς δεν κοινοποιήθηκε ούτε στους εποπτευόμενους φορείς...».


Το πόρισμα

Παρά τις επισημάνσεις αυτές, το πόρισμα δεν οδηγήθηκε ποτέ στον εισαγγελέα. 
Μάλιστα, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός που παρήγγειλε τη διενέργειά του κ. Μάριος Σαλμάς ρώτησε γιατί δεν συμπεριελήφθη και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου που έπαιζε ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων χρειάστηκε αλληλογραφία εβδομάδων για να αποδειχθεί ότι η παρουσία του είχε εκ παραδρομής αποσιωπηθεί...


Το εν λόγω συνέδριο διοργανώθηκε από την καθηγήτρια Υγείας Μ.Γ., η οποία παρέδωσε στον επιθεωρητή και τον κατάλογο με τους προσκεκλημένους και τους χορηγούς. 
Από εκεί ξεκίνησαν έρευνες για τις φήμες που ακούγονταν. 

Παρατηρεί κανείς στη λίστα πρόσωπα-κλειδιά του υπουργείου Υγείας. 
Ανάμεσά τους, σύμβουλος υπουργού το 2012 όταν έγινε η έρευνα και συντάχθηκε το πόρισμα αλλά και στέλεχος που είχε ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. 

Ο συγκεκριμένος μάλιστα ήταν συνεργάτης και όχι τακτικός υπάλληλος, γεγονός που γεννά ασφαλώς ερωτήματα. Μεταξύ άλλων αναφέρονται και τουλάχιστον δύο στελέχη του ΕΟΠΥΥ, καθηγητές Δημόσιας Υγείας, αλλά και φαρμακοποιοί και γιατροί ακόμα και πανεπιστημιακών νοσοκομείων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης κ.α.


Η έρευνα στις ΗΠΑ
Λεπτομέρειες για κύκλωμα που διακινούσε ή δεχόταν παράνομα «δώρα» από τη Novartis για την προώθηση προϊόντων της αποκάλυψαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αλλά και στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες. 

Εκτός από χιλιάδες γιατρών, υπάρχουν και στελέχη εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Υγείας, ακόμα και πολιτικοί που ευνοούσαν με τις αποφάσεις τους τα συγκεκριμένα φάρμακα.


Υπάρχουν πληροφορίες ότι, πέρα από χιλιάδες έγγραφα, παρέδωσαν και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο καταγράφει σχέσεις στελεχών της φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα με ανώτατους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες. 

Για παράδειγμα, ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής φαίνεται να επικαλείται τηλεφωνική κλήση του σε πολιτικό ο οποίος θα επηρέαζε για πληρωμές στη φαρμακευτική που εκκρεμούσαν. 

Παράλληλα φαίνεται ότι προωθούνταν με αθέμιτες διαδικασίες και προϊόντα σε εκατοντάδες εργαστήρια εξετάσεων, με τζίρο δυσθεώρητο και για τον πλέον συγκρατημένο που συμμετέχει στην έρευνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Διαφθοράς έχει ζητήσει τηλεφωνικά από τις ΗΠΑ να της αποσταλούν οι δύο καταθέσεις προκειμένου να εντοπίσουν αν προκύπτουν στοιχεία ποινικά αξιοποιήσιμα και από τις ελληνικές δικαστικές αρχές - αν δόθηκαν μίζες, σε ποιους και πόσο ψηλά έφθανε το κύκλωμα. 
Ανησυχία υπάρχει πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αμερικανικές αρχές για τη διαρροή της έρευνας για τις μίζες στη χώρα μας.


Οι δύο μάρτυρες απολαμβάνουν ειδικής προστασίας και την υπόθεση έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του κ. Παύλου Σαράκη, ενώ στις ΗΠΑ τη χειρίζονται γραφείο αμερικανών νομικών. 
Αλλωστε έχει συνεργαστεί και πρώην υπουργός, ο οποίος επίσης έχει δώσει πληροφορίες για τη δική του εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου