Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Υπεραπόδοση εσόδων, περίσσευμα υποκρισίας...








http://www.avgi.gr/article/10811/7743797/yperapodose-esodon-perisseuma-ypokrisias-


Τουλάχιστον όσον αφορά τον δεύτερο παραλήπτη, το μήνυμα φαίνεται ότι ελήφθη και μάλιστα το σήμα που εξέπεμψε ήταν δυνατό και ξεκάθαρο, δίχως αστερίσκους και υπεκφυγές. Με την κίνησή της αυτή, η κυβέρνηση απλώς πραγματοποίησε τις προβλέψεις του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς σε περίπτωση υπερκάλυψης των στόχων και ήταν συνεπής με τις πολιτικές της θέσεις υπέρ των αδυνάτων.

Και ξαφνικά (;) προέκυψε κοινωνικό μέρισμα! Ένα σημάδι αλληλεγγύης και στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των οικογενειών τους εν όψει γιορτών, μια σταγόνα ελπίδας, αλλά και ένα διπλό ηχηρό πολιτικό μήνυμα, από τη μια προς τους δανειστές και από την άλλη προς την προοδευτική Ευρώπη, στην πορεία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Τουλάχιστον όσον αφορά τον δεύτερο παραλήπτη, το μήνυμα φαίνεται ότι ελήφθη και μάλιστα το σήμα που εξέπεμψε ήταν δυνατό και ξεκάθαρο, δίχως αστερίσκους και υπεκφυγές. Με την κίνησή της αυτή, η κυβέρνηση απλώς πραγματοποίησε τις προβλέψεις του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς σε περίπτωση υπερκάλυψης των στόχων και ήταν συνεπής με τις πολιτικές της θέσεις υπέρ των αδυνάτων. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η εφαρμογή ενός σχεδίου διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και απεγκλωβισμού της οικονομίας και της κοινωνίας από τη θηλιά των μέτρων που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και περιορίζουν τη δημοκρατία.
Όλα τα υπόλοιπα, που με θεατρινίστικο τρόπο εκφράζονται από τους οπαδούς της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης, -δηλαδή της απορρύθμισης της ικανότητας προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία- κλείνουν το μάτι στις ακραίες δυνάμεις των δανειστών. Παράλληλα, όμως, αποκαλύπτουν και τον αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό των εμπνευστών τους. Γιατί δίχως οικονομική δημοκρατία, δίχως εργασιακά δικαιώματα, δίχως προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, αλλά η απόλυτη εξουσία της ζούγκλας των παγκόσμιων αγορών.
Οι ισοπεδωτικές κριτικές, που ακολούθησαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, έκαναν πιο ξεκάθαρο από ποτέ ένα βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας: Την πλήρη ευθυγράμμιση και πολλές φορές την υπερθεμάτιση των απαιτήσεων των πιο σκληρών δανειστών από τους ντόπιους «τοποτηρητές» τους, που λειτουργούν ως «πέμπτη φάλαγγα»i...
Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την κοινωνική δυστυχία, η παλιά πολιτική τάξη της χώρας και τα νεοφανή εξαπτέρυγά της υποδύονται με θόρυβο και περίσσια υποκρισία τον ρόλο του τιμητή προβάλλοντας ως αθώες περιστερές. Επιθυμούν με αυτόν τον τρόπο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις βαριές τους ευθύνες και τις πρόσφατα διακηρυγμένες θέσεις τους για απολύσεις, για μείωση των κύριων συντάξεων, για μεγαλύτερη μείωση των «δαπανών» (sic), για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας...
Αυτό ισοδυναμεί με μια ακόμα μεγαλύτερη μεταφορά του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου αλλά και εξουσίας στο τμήμα αυτό της κοινωνίας που δεν το αγγίζει καμιά κρίση: Πρόκειται για το 1% του πληθυσμού, που το 2007 κατείχε το 48,6% και το 2014 το 56,1% του πλούτου της χώρας.
Όσον αφορά τα περί προεκλογικών εξαγγελιών που εκτοξεύονται, είναι ευσεβείς πόθοι των προθύμων να υπηρετήσουν οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών. Είναι αυτοί οι ίδιοι, οι οποίοι, αφού φτωχοποίησαν την κοινωνία και ρήμαξαν τη χώρα, εγκαλούν τώρα την κυβέρνηση γιατί δεν ζήτησε την άδεια των πιστωτών για να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική!
Η πρόκληση αυτή που απευθύνουν στην ελληνική κοινωνία λειτουργεί ταυτόχρονα ως κάλεσμα προς τους δανειστές να μην υποχωρήσουν στις ανόητες απαιτήσεις τους, ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές. Εάν λοιπόν προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές, θα είναι αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών εκβιασμών και πίεσης για εφαρμογή τέτοιων μέτρων που θα κατεβάσουν την εξαθλίωση κάτω από τον πάτο ενός βαρελιού, που κάποιοι εντός και εκτός, ούτως ή άλλως, δεν φαίνεται να επιθυμούν να έχει πάτο.
Η κοινωνία έλαβε και αυτή το μήνυμα. Η ανάγκη της να παραμείνει όρθια με αξιοπρέπεια θα λειτουργήσει απελευθερωτικά. Γιατί πάντα η ελπίδα που αρχίζει να γίνεται χειροπιαστή έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

i Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ' ωφελεία του εχθρού.

* Ο Φίλιππος Βαμβουκάκης είναι κοινωνικός επιστήμονας, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου