Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

«Λάσπη» της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία Θεαγένειο, Θριάσιο, Ευαγγελισμός, Άγιος Ανδρέας Πατρών, Φιλιατών, ΑΧΕΠΑ, Μεσσηνίας, ΚΑΤ, Γεννηματάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Παπανικολάου, ήταν μερικά από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που έσπευσαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια για την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το Δημόσιο





 





 








 








 



«Συνθήκες πολέμου», «μεγάλος κίνδυνος», «άκρως επείγοντα περιστατικά σε ράντζα πολλές ημέρες», «χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα» που βγάζουν «λάθος αποτελέσματα», «διασωληνωμένοι ασθενείς σε φορεία» λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, «οι καθυστερήσεις στοιχίζουν ζωές», «δεν υπάρχει φύλαξη στο ΤΕΠ», «καταγράφονται επεισόδια». Με μια ακόμη χολιγουντιανής εμπνεύσεως ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ επιτίθεται σε 61 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, στο πλαίσιο μιας φερόμενης ως «μεγάλη έρευνα» για την κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Δεν θα μιλούσαμε για «επίθεση», αν η υποτιθέμενη έρευνα δεν έβριθε ψευδών στοιχείων ή αν το ύφος της ανακοίνωσης ήταν διαφορετικό. Διαβάζοντας όμως την «έρευνα» της ΠΟΕΔΗΝ, ο αναγνώστης μένει με την εντύπωση ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα αποτελούν το μέρος ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου επικρατούν συνθήκες πολεμικές, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Η δημόσια υγεία έχει επί σειρά ετών τεθεί στο στόχαστρο συγκεκριμένων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που με μεγάλη σπουδή, έχουν επιχειρήσει να την απαξιώσουν, να γκρεμίσουν κάθε σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας που μπορεί να συνδέσει τον πολίτη με ένα δημόσιο σύστημα. Οι πολιτικοί φορείς της επίθεσης τυχαίνει να είναι και οι πολιτικοί φορείς που καθοδηγούν τα ηγετικά στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, που τώρα, για άλλη μια φορά, ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα.
Όμως αυτή η στάση κάποια στιγμή θεωρήθηκε προκλητική από τους ίδιους τους λειτουργούς στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και από τις διοικήσεις τους. Δεκάδες ανακοινώσεις άρχισαν να εκδίδονται από την επομένη της δημοσιοποίησης της «έρευνας» της ΠΟΕΔΗΝ, από τα ίδια τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, που κατέρριπταν τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας δημιουργώντας ένα ντόμινο εφέκτ για την αξιοπιστία του ίδιου του συνδικαλιστικού φορέα.
Θεαγένειο, Θριάσιο, Ευαγγελισμός, Άγιος Ανδρέας Πατρών, Φιλιατών, ΑΧΕΠΑ, Μεσσηνίας, ΚΑΤ, Γεννηματάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Παπανικολάου, ήταν μερικά από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που έσπευσαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια για την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το Δημόσιο.
Στις ανακοινώσεις τους καταγράφεται η αιμοδότηση του συστήματος με εκατοντάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έγιναν για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια λιτότητας και περικοπών, οι προμήθειες νέων μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας για τα ογκολογικά, οι χιλιάδες των ασθενών που γιατροπορεύονται στα νοσοκομεία, οι συντριπτικά μειωμένοι χρόνοι εξυπηρέτησης των πολιτών, οι δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα και πολλά άλλα.
Το Θριάσιο μιλά για έναν μέσο όρο αφίξεων ασθενών ανά γενική εφημερία που ανήλθε σε 555 ασθενείς, εξηγεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποίησε 45 γενικές εφημερίες με τον αριθμό των προσερχομένων στα ΤΕΠ να ανέρχεται σε 24.989. Και ο μέσος χρόνος αναμονής; Μόλις 50 λεπτά για το σύνολο των προσερχομένων ασθενών, σε ένα νοσοκομείο όπου προσελήφθησαν 27 μόνιμοι το δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους.
«Οφείλουν οι πάντες να απέχουν από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντικών αναφορών, σεβόμενοι κυρίως τον μόχθο και την παρουσία του προσωπικού του νοσοκομείου μας, το οποίο με τη συγκινητική του προσπάθεια στηρίζει την επίτευξη των παραπάνω δράσεων» τονίζει στην απάντησή της η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Με 88 άτομα ενισχύθηκε το προσωπικό του Ευαγγελισμού το 2016, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται ακόμη 27 προσλήψεις, όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν κανονικά και οι ασθενείς παραμένουν σε ράντζα μόνο σε μέρες εφημερίας και μέχρι τη λήξη της, εξηγεί η διοίκηση και προσθέτει: «Η ΠΟΕΔΗΝ αντί να αναλώνεται σε ‘παιχνίδια’ πολιτικών και συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων, καλό θα είναι να σταθεί δίπλα στις Δημόσιες Δομές Υγείας, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα να συνεχίσει με ασφάλεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα δύσκολα χρόνια που περνάμε».
Στο ίδιο μήκος και ο Άγιος Ανδρέας Πατρών, που τονίζει ότι για πρώτη φορά φέτος έχουν προσληφθεί μόνιμοι γιατροί από κρίσεις παλαιότερων χρόνων που είχαν παγώσει, δεκάδες προσλήψεις για την ενίσχυση του ιδρύματος. Επίσης, διαψεύδει κατηγορηματικά την ΠΟΕΔΗΝ ότι υφίσταται έλλειψη υλικών.
Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ σημειώνει ότι το νοσοκομείο ενδυναμώθηκε με την πρόσληψη 57 νέων υπαλλήλων, που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αυξηθούν σε 83, προσλήψεις «που είναι οι πρώτες που γίνονται από το 2008 και μετά», όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Η διοίκηση δε αναφέρει ότι «για μια ακόμη φορά με στοιχεία, πέφτουν στο κενό οι υποτιθέμενες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίες είναι γεμάτες ψέματα και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν την υποστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΑΧΕΠΑ, η διοίκηση του γενικού νοσοκομείου Μεσσηνίας επισημαίνει ότι «λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει».
Οι ασθενείς στο Τμήμα Αναζωογόνησης «δεν 'παρκάρονται', αλλά νοσηλεύονται με ασφάλεια και παρακολουθούνται από τους θεράποντες ιατρούς, τους ιατρούς της Αναζωογόνησης και τους ιατρούς της εφημερεύουσας ΜΕΘ» υπογραμμίζει και η διοίκηση του ΚΑΤ και αναφέρει ότι σε ό,τι αφορά την λειτουργία των ΤΕΠ, το 2016 έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 88.000 ασθενείς.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της ΠΟΕΔΗΝ ότι καταγράφονται ελλείψεις υλικών στο νοσοκομείο Γεννηματά, η διοίκηση κάνει λόγο για «εικασία που δεν ευσταθεί καθώς ο εφοδιασμός σε υλικά κάθε είδους πραγματοποιείται κανονικά και σταθερά».
Η αποδόμηση των «στοιχείων» της επίμαχης έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ είναι συνεχής και μακρά, αφού ολοένα και περισσότερα ιδρύματα ανά τη χώρα εκδίδουν δελτία Τύπου, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία. Το επίδικο παραμένει και είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου