Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Αποθήκη ακινήτων και θαλασσοδανείων ο Κήρυκας;


http://ht.ly/pwYK307g7P9

Μπορεί μία νεκρή εταιρία, χωρίς τζίρο, να δανειοδοτείται, αυξάνοντας την ακίνητη περιουσία της; Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της ΚΗΡΥΞ Α.Ε., μπορεί. Με αφορμή την αποκάλυψη της «Αυγής» για το δεύτερο δάνειο του «Κήρυκα Χανίων», δημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από το τεύχος 111 του Hot Doc για την εκδοτική εταιρία που μοιάζει αποθήκη δανείων και ακινήτων.
του Άγγελου Προβολισιάνου
Η δανειοδότηση με 300.000 ευρώ από την Πειραιώς μοιάζει σταγόνα μπροστά στα «θαλασσοδάνεια», που έπαιρνε η εν λόγω εκδοτική εταιρία, χωρίς να τυπώνει ούτε φέιγ βολάν. Μέσα σε διάστημα εννέα ετών, η ΚΗΡΥΞ Α.Ε. διπλασιάζει ακίνητη περιουσία και δανεισμό, με το ερώτημα να αιωρείται: Ποια τράπεζα χρηματοδοτεί μία εκδοτική εταιρία που δεν τυπώνει; Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ισχυριζόταν, στην ανακοίνωσή του, πως μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, το 2005, η εταιρία ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την αξιοποίηση του ακινήτου στα Χανιά. Ωστόσο, οι ισολογισμοί της ΚΗΡΥΞ Α.Ε. δίνουν άλλη εντύπωση.
Στον ισολογισμό του 2005, η αξία του συνόλου του πάγιου ενεργητικού για οικόπεδα και κτίρια είναι 1.071.955,72 ευρώ, ενώ ο δανεισμός φτάνει τα 1.172.954,80 ευρώ. Ωστόσο, στον τελευταίο ισολογισμό, που έχει αναρτήσει η εταιρία, και συγκεκριμένα του 2014, εντοπίζεται μία… αύξηση. Η αξία του συνόλου των οικοπέδων και κτιρίων της εταιρίας φτάνει τα 3.439.858,30 ευρώ, ενώ ο δανεισμός αγγίζει τα 2.398.303,81 ευρώ. 
Εν ολίγοις, σε βάθος 9ετίας, η εταιρία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αύξησε την ακίνητη περιουσία της κατά 2.376.902,58 ευρώ, ενώ ο δανεισμός της εκτοξεύθηκε κατά 1.225.349,01 ευρώ. Ενδεικτικό παράδειγμα, ο ισολογισμός του 2008. Στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας εντοπίζεται αύξηση 671.459,63 ευρώ ως προς τις τραπεζικές υποχρεώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
Ουσιαστικά, η διαφορά αυτή εμπεριέχει τη νέα δανειακή συμφωνία. Οι συνολικές τραπεζικές οφειλές φτάνουν τα 2.101.265,83 ευρώ το 2007, από τα 1.429.806,20 ευρώ που σημειώνονταν στον ισολογισμό του 2007.
Η παρατήρηση των ισολογισμών χρονιά με τη χρονιά δείχνει ότι τα δάνεια δεν αποπληρώνονται, αλλά μένουν στάσιμα. Τα ποσά που καταβάλλονται στις τράπεζες αφορούν τόκους, αλλά και αυτού του είδους η πληρωμή δεν γίνεται πάντα. Αν και στα οικονομικά στοιχεία του έτους 2012 η εταιρία καταβάλλει χρεωστικούς τόκους ύψους 86.767,64 ευρώ, την αμέσως επόμενη – επί κυβερνήσεως Σαμαρά και Βενιζέλου – πληρώνει για τον ίδιο σκοπό 35 ευρώ! Μάλλον, η κρίση χτύπησε την πόρτα του επίτιμου το 2013…
Προφανώς, ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λήστευε τράπεζες. Τα δάνειά του εγκρίνονταν από τραπεζικά στελέχη, που θεωρούσαν προσοδοφόρα τη χρηματοδότηση μίας νεκρής εταιρίας. Ποιες ήταν όμως οι αιτιάσεις, που έπειθαν τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την ΚΗΡΥΞ Α.Ε.;
Τα μόνα έσοδα που παρουσιάζει η κατ’ ευφημισμόν εκδοτική εταιρία της οικογένειας Μητσοτάκη είναι τα ενοίκια, που εισέπραττε από τα ακίνητα που εκμεταλλευόταν. Ο μέσος όρος των εσόδων αυτών, κατά τη διάρκεια των 9 ετών, είναι περίπου 130.000 ευρώ. Άρα, με ποιες εγγυήσεις οι τράπεζες εξασφάλιζαν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους; Ίσως, η απάντηση βρίσκεται στην αυξανόμενη ακίνητη περιουσία της ΚΗΡΥΞ Α.Ε.

«Όλα υπό το φως της ημέρας»

Στην ανακοίνωσή του, το καλοκαίρι, ο επίτιμος αυτοπαρουσιαζόταν ως υπέρμαχος της διαφάνειας. «Και υπό το φως της ημέρας συνεχίζει (σ.σ. η ΚΗΡΥΞ Α.Ε.), καθώς συμπεριλαμβάνεται στους ισολογισμούς τους οποίους κατ’ έτος η εταιρία συντάσσει και δημοσιοποιεί», έγραφε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για το ανεξόφλητο δάνειο της Πειραιώς. Μόνο που παρέλειψε να αναφέρει ότι πολλοί από τους ισολογισμούς, που επικαλείται, δημοσιεύτηκαν μόλις προσφάτως, με αρκετά χρόνια καθυστέρησης.
Μία πρόχειρη ματιά στην πλατφόρμα δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου καταδεικνύει ότι όλες οι καταχωρήσεις της ΚΗΡΥΞ Α.Ε. έγιναν μέσα στο 2016. Και συγκεκριμένα με διαδικασίες εξπρές, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου του 2016. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την 1/1/2013 οι ανώνυμες εταιρίες υποχρεούνται να καταχωρούν στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο της περιοχής που εδράζουν όλες τις πράξεις μεταβολής καταστατικού, τις ανακοινώσεις Δ.Σ. αλλά και τους ισολογισμούς. Ωστόσο, από το 2010, που παρουσιάζεται η τελευταία δημοσίευση της ΚΗΡΥΞ Α.Ε. σε ΦΕΚ, δεν υπήρχε άλλη ανάρτηση που να αφορά την εταιρία μέχρι και τις 26/1/2016.
Όλες οι ανακοινώσεις της εταιρίας στο ΓΕΜΗ έγιναν το 2016

Το γεγονός αυτό παραβαίνει το νόμο περί ανωνύμων εταιριών, με αποτέλεσμα η ΚΗΡΥΞ Α.Ε. να έχει δεχτεί πρόστιμο 4.500 ευρώ από το τμήμα Εμπορίου της διεύθυνσης Εμπορικής Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Το πρόστιμο καταλογίστηκε στην εταιρία το Φεβρουάριο του 2016, εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης ως προς τη δημοσίευση εταιρικών ανακοινώσεων. Ο νόμος 2190/1920 ορίζει ότι για κάθε ένα στοιχείο που προβλέπεται δημοσιότητα αλλά κάτι τέτοιο δεν συντελείται, το πρόστιμο θα είναι 150 ευρώ. Κάνοντας τη διαίρεση, η εταιρία του επίτιμου προέδρου της ΝΔ δεν είχε αναρτήσει 30 έγγραφα. 

Τι απαντούν κύκλοι από το περιβάλλον του επίτιμου

Κύκλοι από το περιβάλλον του επίτιμου προέδρου της ΝΔ αναφέρουν στο περιοδικό ότι όλες οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες έγιναν σύννομα. Όσον αφορά την ΚΗΡΥΞ ΑΕ σημειώνουν πως μετά το κλείσιμο της εφημερίδας έγινε τροποποίηση του καταστατικού, με σκοπό η εταιρία να αποκτήσει μορφή Real Estate. 
Παράλληλα, υποστηρίζουν πως η εταιρία δεν έχει προβεί στην αγορά άλλου ακινήτου και πως το μόνο που κατέχει είναι το εμπορικό που ανήγειρε με το δάνειο από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα στο νομό Χανίων. 
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι ευθύνες για το δάνειο από την Πειραιώς ανήκουν στην ίδια την τράπεζα που όλα αυτά τα χρόνια δεν ενημέρωνε την εταιρία. Παρόλα αυτά, ισχυρίζονται πως το εν λόγω δάνειο θα μπει σε οριστική διαδικασία ρύθμισης, βάζοντας ως δεύτερη υποθήκη το εμπορικό στα Χανιά. Επισημαίνουν δε, πως υπάρχει κι άλλος δανεισμός, ο οποίος εξυπηρετείται πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου