Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Μπορεί να αλλάξει η Χρυσή Αυγή;





http://www.efsyn.gr/arthro/mporei-na-allaxei-i-hrysi-aygi

Η χθεσινή συνέντευξη του Νίκου Παρασκευόπουλου στην εφημερίδα «Βραδυνή» σόκαρε πραγματικά όσους γνωρίζουν τη βαθιά προσήλωση του τέως υπουργού σε κάθε προσπάθεια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς η άποψη περί δυνατότητας λειτουργίας της Χρυσής Αυγής μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια που ορίζει το Σύνταγμα είναι διάχυτη και σε μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς, πέρα από τις εκφρασμένες και -επί σειρά ετών εμπράκτως- παρόμοιες δεξιές και ακροδεξιές απόψεις.

Με δυο λόγια, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του αναφέρει, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το αν και κατά πόσο η Χρυσή Αυγή μπορεί να εκδημοκρατιστεί και να συγκλίνει με τη δημοκρατία, ότι: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της δημοκρατίας και αφού γίνει αυτή η σύγκλιση τότε να ακολουθήσουν οι εικόνες (σ.σ.: αναφέρεται στις φωτογραφίες από το Καστελόριζο)», και συνεχίζει παρατηρώντας ότι «αν πράγματι αλλάξει στάση, τότε θα πρέπει να γίνει αποδεκτό αυτό από τα δημοκρατικά κόμματα». Τέλος όταν ερωτάται αν η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται, απαντά:
«Ετσι γενικευμένα δεν θα το έλεγα. Μάλλον όμως έχουμε λιγότερη βία από όσο είχαμε πριν από τρία χρόνια».

Λάθος σύγκριση

Το να προσπαθεί όμως να συγκρίνει κανείς αλλαγές σε μεθόδους δράσης άλλων οργανώσεων ή κινημάτων, που αρχικά εκφράστηκαν με ένοπλη βία και μετεξελίχθηκαν αργότερα σε πολιτικά κόμματα, με ένα ναζιστικό μόρφωμα είναι απολύτως λάθος. Ο ναζισμός και τα μορφώματά του δεν χρησιμοποιούν τη βία και τη διασπορά μίσους προκειμένου να μεταδώσουν ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά αυτή καθαυτή η βία είναι το μήνυμα. Ο φόβος που οφείλει να διακατέχει κάθε κοινωνικό σύνολο που θέλει να το εξοντώσει ο ναζισμός προκαλείται μόνο με βία.

Η εγκληματική δράση και ο λόγος του μίσους είναι σύμφυτα με την ύπαρξη κάθε ναζιστικού μορφώματος που κρύβεται πίσω από έναν εθνικιστικό μανδύα. Οσο για τις περιορισμένες τελευταία εκδηλώσεις βίας των ταγμάτων εφόδου και τα στρογγυλεμένα λόγια των ηγετών της Χρυσής Αυγής, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην εξέλιξη της δίκης με τις βαριές κατηγορίες. Παρ’ όλα αυτά ήδη το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν και πάλι οι ρατσιστικές επιθέσεις (εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί κ.λπ.), ειδικά στα μέρη και στα νησιά όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Ζητήσαμε από τον Νίκο Παρασκευόπουλο να διευκρινίσει αν πράγματι η άποψή του είναι ότι μπορεί να «αλλάξει» η Χρυσή Αυγή. «Κάθε άνθρωπος ατομικά έχει το δικαίωμα να αλλάξει, να μεταμεληθεί. Ο ναζισμός δεν είναι γονιδιακός και όποιος τελικά τον αρνηθεί και μετανιώσει για τις πράξεις του, τότε αυτό θα είναι κέρδος για τη δημοκρατία».

Το δικό μας σχόλιο είναι ότι φυσικά ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας μπορεί να μεταμεληθεί και να αλλάξει, αλλά η δική του διατύπωση στη συνέντευξη αναφερόταν συνολικά στην οργάνωση Χρυσή Αυγή και όχι στα άτομα που την απαρτίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου