Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Γαλάζια» αφωνία για ΣΣΕ και μέτρα από το 2018














Καταστροφολογεί, εκλογολογεί, αλλά... αποφεύγει τις "δύσκολες" απαντήσεις - Σιγή ιχθύος και για τις δηλώσεις Γεωργιάδη για ψήφιση... περισσότερων μέτρων κι απ' αυτά που ζητεί ο Β. Σόιμπλε.

Στα ύψη παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τρία 24ωρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς η Ν.Δ. εμμένει στο δίπτυχο της καταστροφολογίας και της εκλογολογίας εκπέμποντας παράλληλα σήματα “προθυμίας” προς τους ακραίους εκ των δανειστών, με στόχο να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. “Η προσπάθειά της πέφτει στο κενό” διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρότι στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν τη νευρικότητά τους για τη θετική υποδοχή από την κοινωνία των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων σχετικά με την ενίσχυση στους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη στρατηγική της: ο μεν Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά της εκλογολογίας φιλοτεχνώντας για τον εαυτό του την εικόνα ενός “εν αναμονή πρωθυπουργού”, την ώρα που κορυφαία “γαλάζια” στελέχη εντείνουν την προσπάθεια “γοήτευσης” του Βερολίνου και του ΔΝΤ διαμηνύοντας πως... θα κάνουν ό,τι τους ζητηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, και κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί για τα σενάρια περί νέων μέτρων πέραν του 2018, αλλά και να απαντήσει στις προκλήσεις της κυβέρνησης περί την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Άλλωστε ουδείς “γαλάζιος” διαφοροποιήθηκε από τη δήλωση - προαναγγελία του αντιπροέδρου του κόμματος Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή προανήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ πως “όταν αναλάβει, η Ν.Δ. θα ψηφίσει όλες τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι και άλλες ακόμη”....

Σχολιασμός με... χρονοκαθυστέρηση

Σημειωτέον, πάντως, πως χθες, δύο 24ωρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, η Ν.Δ. με άτυπη ενημέρωση επιχείρησε να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα σε όσα... δεν απάντησε στη Βουλή ο αρχηγός της. Στο “γαλάζιο” non paper ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζεται “πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων”, κατηγορείται ότι “δεν παρουσίασε καμία αναπτυξιακή πρόταση” και γίνεται λόγος για “τεκμηριωμένη κριτική του Κυρ. Μητσοτάκη”.
Παράλληλα το Μοσχάτο αναφέρθηκε στον “προβληματικό προϋπολογισμό”, στην “υπερφορολόγηση των πάντων”, στην “κοινωνικά άδικη επιβάρυνση των έμμεσων φόρων”, αλλά και στη “ναρκοθέτηση της οικονομίας με μία σειρά από 'βόμβες' που απειλούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις αστικές συγκοινωνίες, τη ΔΕΗ κ.λπ.”. “Ο κ. Τσίπρας μας άφησε με την απορία πώς γίνεται τη μία ημέρα να 'απειλεί' τους δανειστές με εκλογές και την άλλη να διαβεβαιώνει τη Βουλή ότι θα μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του μέχρι την τελευταία ημέρα. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν κανένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση” κατέληγαν οι “γαλάζιες” πηγές επαναλαμβάνοντας τη μόνιμη... επωδό της Ν.Δ.: “Κάθε μέρα που μένει στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας κοστίζει ακριβά στη χώρα”.

Μαξίμου: “Στο κενό το σχέδιο αποσταθεροποίησης”

“Η Ν.Δ. χρειάστηκε δύο μέρες για να σχολιάσει με 'σημείωμά' της την ομιλία του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό, μόνο και μόνο για να αναπαράξει τα γνωστά ψεύδη και την καταστροφολογία που κατέρρευσαν, και πάλι, το Σάββατο στη Βουλή. Η Βουλή ψήφισε έναν προϋπολογισμό που ενισχύει τις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια καθώς και τις επενδύσεις και την έρευνα.
Την ίδια στιγμή που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αδιατάρακτη εκτέλεση του προϋπολογισμού, μα δεν υπάρχουν, πλέον, οι παράλογοι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε υπογράψει η Ν.Δ.” ήταν η άμεση απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθυμίζοντας τη διετία 2012-2014 που “άφησε πίσω της απολύσεις, ανεργία, περικοπές δαπανών στο κοινωνικό κράτος και εκτεταμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας”, το έλλειμμα 2 δισ. και τα άδεια ταμεία του “success story” Σαμαρά, αλλά και πως “η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είχε δεσμεύσει τη χώρα σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, κατά μέσον όρο 4% μέχρι το 2030”.
“Το σχέδιο της Ν.Δ. για αποσταθεροποίηση, έχει, πλέον, πέσει στο κενό” κατέληγαν κυβερνητικές πηγές.

Περιμένοντας... το ώριμο φρούτο

Εν τω μεταξύ την πολιτική επένδυσή του στο “ώριμο φρούτο” αποκάλυψε και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στο περιοδικό “Newsweek”. “Η Ελλάδα δοκίμασε τον λαϊκισμό και τώρα στρέφεται προς τον ρεαλισμό. Το εκκρεμές έχει αλλάξει κατεύθυνση” δήλωσε αυτάρεσκα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι “αν γίνουν εκλογές το 2017, θα τις κερδίσουμε”.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε “κυνήγι” επενδυτών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν δίστασε να δυσφημίζει τη χώρα: “Ακόμα υπάρχει μεγάλη εσωτερική διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης κάθε φορά που πρέπει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση και κάθε φορά που καλούνται να υποστηρίξουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη” επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το Μαξίμου συνεχίζει να ρωτά τη Ν.Δ.

Πάντως, παρά τη δημόσια “υπερκινητικότητα” του προέδρου της Ν.Δ., οι απαντήσεις του κόμματός του σχετικά με τις εθνικές “κόκκινες γραμμές” ακόμη... αναμένονται. Εξ ου και χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως “κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα γιατί εξοργίζει το ΔΝΤ”, επανέφερε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη:
“Συμφωνεί με τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, Αδ. Γεωργιάδη, που πλειοδοτεί σε ακρότητες υποσχόμενος ακόμα περισσότερα μέτρα από όσα ζητά το ΔΝΤ και ο Β. Σόιμπλε;” διερωτήθηκε το Μαξίμου προσθέτοντας: “Θα εξακολουθεί να θεωρεί την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων 'εμμονική ιδεοληψία της Αριστεράς';”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου