Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΟΥΣΗ ΓΕΙΑ ΣΑΣ… – ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ






 https://kollectnews.wordpress.com/2015/07/21/%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%BD/

Κύριε Πανούση γεια σας,
Θέλω να σας πω μερικά πραγματάκια για αυτό σας στέλνω τούτη την ανοιχτή επιστολή.
Σε συνέντευξη που δώσατε σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha μεταξύ άλλων βλακειών είπατε πως το «να σε πυροβολούν άνθρωποι που είναι 19 και 20 χρονών, άνθρωποι που δεν έχουν κάνει τίποτα ποτέ στη ζωή τους και έκαναν δυο καταλήψεις και τρεις πορείες και κάτι τρέχει στα γύφτικα, έναν άνθρωπο που έχει κάνει πορεία στη ζωή του μέσα στα γράμματα, δεν έχει νόημα. Έχω προσπαθήσει να κάνω διάλογο αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Το κίνημα των νέων υπερβάλλει, κι εγώ το έχω κάνει σαν νέος. Όμως υπάρχουν και νόμοι, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει».
Και αναρωτιέμαι, πως γίνεται ένα καθηγητής εγκληματολογίας, μιας επιστήμης με καθαρά κοινωνιολογικές ρίζες, να αγνοεί πλήρως πως ο Νόμος δεν είναι κάτι παραπάνω από μια υποκειμενική κοινωνική σύμβαση και όχι κάποια αλήθεια αυταπόδεικτη που έχει κάποιου είδους καθολική ισχύ. Αυτό άλλωστε μπορεί να φανεί πολύ εύκολα από το εξής παράδειγμα: Στο χιτλερικό κράτος ήταν νόμιμο να σκοτώνεις ανθρώπους που δεν ήταν κομμάτι της άριας φυλής ενώ στο σημερινό γερμανικό κράτος είναι παράνομο.
 Επομένως όταν μιλάτε για νομιμότητα είναι επόμενο το να μην έχετε πρόβλημα με αυταρχικές ή ρατσιστικές πρακτικές όσο οι πρακτικές αυτές είναι κατοχυρωμένες με νόμο. Ε; Ελπίζω να καταλάβατε τώρα την αισχρότητα του επιχειρήματός σας περί νομιμότητας.
Και πάμε παρακάτω. Στα 19 μου(τώρα είμαι 26) δεν είχα κάνει πολλά πράγματα, ήμουν στο πρώτο έτος σπουδών Κοινωνιολογίας, είχα κάνει δύο καταλήψεις και 5-6 πορείες και έτρεχα στα γύφτικα. 
Επίσης σπούδαζα σε νησί, μακριά από το μόνιμο τόπο κατοικίας μου, και είχα την ευκαιρία να βρεθώ με ανθρώπους που δούλευαν ανασφάλιστοι σε κωλομάγαζα για μικρό μεροκάματο και χωρίς ασφάλιση για να σπουδάσουν και να τα καταφέρνουν περίφημα. 
Είδα 19χρονα και 20χρονα παιδιά να βγάζουν με την επιμονή τους και τον αγώνα τους φυλακισμένους μετανάστες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Παγανή το 2009 όταν εσείς κάνατε τον μαλάκα μπροστά στο ναζιστικής έμπνευσης σχέδιο εγκλεισμού μεταναστών και προσφύγων.
Έχω δει παιδιά 19 και 20 χρονών να έχουν μεγαλύτερη, πληρέστερη και ποιοτικότερη κατάρτιση από τη δική σας στο επιστημονικό αντικείμενο της εγκληματολογίας και επειδή ποτέ μα ποτέ δεν ήταν τσιράκια κάποιου κόμματος εξουσίας με πράσινο χρώμα όπως εσείς να μην έχουν καταφέρει ως τώρα να έχουν πορεία μέσα στα γράμματα. Αντιθέτως έχουν μεγάλη πορεία μέσα στους αγώνες για την κοινωνική χειραφέτηση καθώς και στον καθημερινό αγώνα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Γιατί όσο εσείς το παίζετε καθηγητής(απαράδεκτης ποιότητας) και υπουργός με εξασφαλισμένο μισθό πολλά 19χρονα και 20χρονα παιδιά παλεύουν για να συντηρήσουν ολόκληρες οικογένειες. Τώρα φαντάζομαι καταλαβαίνετε γιατί σας κρίνουν και σας πυροβολούν(και «ευτυχώς» όχι εκ του σύνεγγυς), αν όχι, δεν πειράζει, ακροδεξιός μαλάκας είστε ούτως ή άλλως με τεράστια έπαρση οπότε κατανοώ απόλυτα την αντιληπτική ανικανότητά σας.
Και πως να το κάνουμε τώρα δηλαδή κύριε υπουργέ μου; Όσο υπάρχουν αδικία, κράτη, εξουσία, καταπίεση, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που είτε με μολότοφ, είτε με AK-47, είτε με συγκρούσεις, είτε με απεργίες και καταλήψεις θα βάζουν εμπόδια, μικρά και μεγάλα, σε όσους θέλουν να διαιωνίσουν την συνεχή εξαθλίωση της ανθρωπότητας. 
Και στη τελική, όταν σπουδάζαμε Κοινωνιολογία και μαθαίναμε για την παρέκκλιση και το έγκλημα στα 19 μας και στα 20 μας μάθαμε τι έλεγε ο Quinney, οι Tift και Sulivan ή ο Pepinsky(μαρξιστές και αναρχικοί εγκληματολόγοι) καταλήξαμε στο ότι «ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ-ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ».
Και άμα θες στο τεκμηριώνω και επιστημονικά.
ΥΓ: Προφανώς και δεν είναι ζήτημα προσώπων. Είναι πάντα και πάνω από όλα ζήτημα πολιτικών προταγμάτων, θεωρητικών αναλύσεων και πολιτικής πρακτικής. Αλλά από ένα σημείο και μετά μπαίνει και ζήτημα προσωπικής ευθύνης όλων αυτών των τύπων που είναι διαχειριστές της εξουσίας,  εξού και το κείμενο τούτο.

1 σχόλιο:

  1. Aν σε πυροβολουν 19χρονα παιδια,που δεν εχουν κανει τιποτα στην ζωη τους,να κανεις τον σταυρο σου,γιατι ,αν σε πιασω εγω,που ειμαι ,κοντα 60,και εκανα πολλα στην ζωη μου .......θα κακοπερασεις!! Μου ξεφυγε ενα,βασικο!! Παει καπου το μυαλο σου Πανουση;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή