Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Bαθιά σιωπή από τον Μητσοτάκη για την offshore και την καταζητούμενη συνέταιρο
















 Σιγήν ιχθύος επέλεξε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στις νέες αποκαλύψεις του Documento για τις επιχειρηματικέςδραστηριότητες της συζύγου του.

Δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται μια νέα άγνωστου ταυτότητας offshore καθώς και συνέταιρος η οποία ήταν καταζητούμενη καθώς βαρύνεται με δυο κακουργήματα για εμπλοκή της σε υπόθεση υπεξαίρεσης ενός τόνου χρυσού.

Η νέα offshore

Όπως αποκάλυψε το Documento, στη ζημιογόνο εταιρεία ρούχων Zeus+Dione, της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, εμφανίζεται αίφνης ως μεγαλύτερος χρηματοδότης μια νέα offshore. Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία Velvet Success SA, η οποία αρχικά φαίνεται ως ανώνυμη εταιρεία λόγω της κατάληξης SA (Société Anonyme), έχει έδρα τον Παναμά και δεν παρουσιάζει καμιά δραστηριότητα πέρα από τη χρηματοδότηση της εταιρείας της κ. Μητσοτάκη την εποχή που έχει ζημίες και όχι κερδοφορία η οποία ενδεχομένως θα δικαιολογούσε μια τέτοια «ακριβή» επένδυση.

Η συγκεκριμένη offshore εμφανίζεται να καταθέτει στην εταιρεία Zeus+Dione περίπου 800.000 ευρώ για να αγοράσει μετοχές της, σε τιμές που θα ζήλευε ακόμη και εταιρεία πετρελαιοειδών, μια και αγοράζει μετοχές με τιμή άνω των 70 ευρώ εκάστη!

Η νέα αυτή εξέλιξη όσον αφορά στην εμπλοκή αγνώστου ταυτότητας offshore, δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων. Ποιος είναι αυτός που επενδύει στη συγκεκριμένη εταιρεία; Πρόκειται για πραγματική επένδυση ή για χρηματισμό μέσω ενός εξωχώριου σχήματος που δεν μπορεί να ελεγχθεί; Γιατί ο επενδυτής σε μια εταιρεία ρούχων –και μάλιστα δυναμική, όπως θέλει να παρουσιάζεται– επιλέγει την αφάνεια και την ανωνυμία σαν να πρόκειται για συναλλαγή στην οποία δεν επιθυμείται η έκθεση;

Η καταζητούμενη συνέταιρος

Η δεύτερη αποκάλυψη του Documento, αφορά στη συνέταιρο της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εταιρεία ρούχων Zeus+Dione, Γεωργία Ευσεβίου. Πρόκειται για την σύζυγο του Νίκου Λάσκαρη, προέδρου του μπασκετικού Αρη. Και οι δυο τους, κατηγορούνται ότι από το 2014 κατάφεραν να αποσπάσουν από τον Λετονό Μιχαήλ Σούμποτινς, ο οποίος είχε δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα πώλησης χρυσού, 917 κιλά χρυσού και 57 εκατ. ευρώ, εμφανιζόμενοι ως θεματοφύλακες ελβετικής εταιρείας και μελλοντικοί τραπεζίτες.

Η υπόθεση πήγε στη δικαιοσύνη τον Ιούνιο του 2016, όταν ο Λετονός επιχειρηματίας Μιχαήλ Σουμπότινς και η εταιρεία του MD7 Trade Ltd, που δραστηριοποιείται στην αγοραπωλησία χρυσού μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, υπέβαλαν διά της πληρεξουσίου δικηγόρου του στην Ελλάδα Αθηνάς Κατράκη μήνυση και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του ζεύγους Λάσκαρη. Λίγους μήνες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου 2017, με απόφαση του πρωτοδικείου διατάχθηκε σε βάρος της Γεωργίας Ευσεβίου και του Νικολάου Λάσκαρη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας τους μέχρι του ποσού των 60 εκατ. ευρώ! Σε λίγο καιρό δε θα συζητηθεί και αγωγή του επιχειρηματία με την οποία διεκδικεί το ποσό της ζημίας που υποστηρίζει ότι υπέστη, δηλαδή 97.280.590 ευρώ, αλλά και 999.912 ευρώ για ηθική βλάβη.

Στα σχετικά δικόγραφα περιγράφεται μια ασύλληπτη, πολυπλόκαμη, εγκληματική δραστηριότητα που κατέτεινε, μέσω της ίδρυσης διαφόρων εταιρειών, στην απομύζηση εκατομμυρίων ευρώ και των πλακών χρυσού που φέρεται ότι υπεξαιρέθηκαν από τον μηνυτή. Οπως μάλιστα ξετυλίγεται η ιστορία, πάντα σύμφωνα με τον μηνυτή αλλά και τη βαριά δίωξη που έχει ασκηθεί, η ίδρυση διαφόρων εταιρειών σαν να το ’χε ψωμοτύρι ήταν το εργαλείο για την επίτευξη του απώτερου σκοπού: την ενθυλάκωση εκατομμυρίων, τα οποία ο μηνυτής θεωρεί πλέον ότι νομιμοποιήθηκαν ακόμη και ως «έξοδα» του πολυτελέστατου γάμου του ζευγαριού το 2015 στην Τζια αλλά και για την αγορά των μετοχών της ομάδας μπάσκετ του Αρη.

Η επιλογή της σιωπής από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να θεωρηθεί η όλη υπόθεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της συζύγου του, ως αυστηρά προσωπική και ιδιωτική. Μόνο που τα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη δημόσια σφαίρα οφείλουν τα ίδια να επιδιώκουν απόλυτα διαφανείς διαδικασίες για τις δραστηριότητές τους. Πολύ περισσότερο όταν δίνεται και μια άλλη διάσταση για το πώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης την επιχειρηματικότητα και την αριστεία: ως συνεταιρισμό με ύποπτους και καταγγελλόμενους για τόσο σοβαρές υποθέσεις, που ενεργοποιούν ακόμη και διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου