Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Βαρκελώνη: Όταν λέμε επιστροφή στην κανονικότητα , το εννοούμε























Dora Makri

Βαρκελώνη: Όταν λέμε επιστροφή στην κανονικότητα , το εννοούμε. Η Ράμπλα ανοιχτή και χιλιάδες κόσμου. Καμία σχέση με χθες το βράδυ. Οι φωτογραφίες είναι πριν από λίγο . Κατά μήκος του δρόμου , λουλούδια, κεριά, μηνύματα, παιδικά παιχνίδια στα μικρά " θυσιαστήρια" που οι Καταλανοί αποφάσισαν να στήσουν αυθορμήτως για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Τριγύρω οι σειρήνες των περιπολικών δεν σταματούν αλλά περιέργως κανείς δεν δίνει σημασία. Γνωρίζουν, ότι οι mossos χτενίζουν την πόλη και τις περιοχές έξω από αυτήν. Τους λείπουν τέσσερις ύποπτοι. Μου κάνει εντύπωση που βλέπω ηλικιωμένους να αγκαλιάζουν κάποιους από τους νεαρούς mossos ( καταλανική αστυνομία). Αλλά και παντού διάσπαρτοι συνάδελφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο καλύπτουν τους ρυθμούς μιας πόλης, που επιμένει στη ζωή. Στη Βαρκελώνη της Βαβέλ ακούγονται όλες οι γλώσσες του κόσμου στις 18 Αυγούστου του σωτηρίου έτους 2017. Και οι πεζοί είναι χιλιάδες.
Μου κάνει εντύπωση, που με αποκαλείτε " ψύχραιμη". Μα, αν όλο το περιβάλλον γύρω μου δείχνει, και είναι, ψύχραιμο, εγώ γιατί να υποπέσω στην τρομολαγνεία; Δεν υπάρχει ανάγκη για περιττές συνθήκες. Ούτε κάν περιττές λέξεις. Οι Ισπανοί δίνουν μαθήματα στις τραγωδίες. Και κυρίως με εμπνέει η συλλογικότητά τους. Έχουν ταλέντο σ αυτό. Και δεν είναι γενίκευση.
Όμως όπως όλες οι καλές ιστορίες έχουν και τα απρόβλεπτά τους προ ολίγου μια ηλικιωμένη κυρία που κάθησε δίπλα μου και μου ζήτησε τσιγάρο κοίταξε με απέχθεια τον διαφημιστικό αναπτήρα της Μαδρίτης που κρατούσα. Δεν καταδέχτηκε κάν να τον ανάψει. Για να μην ξεχνιόμαστε, οι independentistas ( που επιθυμούν την απόσχιση) είναι παντού. Όπως και οι μαζεμένοι ακροδεξιοί που αντάλλασσαν συνθήματα με ομάδα αντιφασιστών. Ξεχώρισα το σύνθημα των πρώτων : "Ισπανία, χριστιανική και όχι μουσουλμανική". ( España Cristiana y no musulmana.)
Ο καλός ο μύλος , η Βαρκελώνη, όλα τα αλέθει. Και το πολύχρωμο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της αντέχει όλες τις τάσεις.
Καληνύχτα από την Βαβέλ της Ισπανίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου