Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Νίκος Μωραΐτης: Ιουλιανά παραμύθια

 








 Κάθε Ιούλιο, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης και Δεξιά θα «αποκαλύπτουν» νέα περιστατικά από τις διαπραγματεύσεις του 2015. Κι αν δεν υπάρχουν, θα τα εφευρίσκουν.
του Νίκου Μωραΐτη
Κάθε Ιούλιο θα ζούμε τα ίδια. Θα γιορτάζουμε την επέτειο του σύγχρονου «όχι» και θα ακούμε… παραμύθια stereo. Από τη μία θα υπάρχουν τα αριστερά παραμύθια. Όλο και κάποιο παραλειπόμενο θα θυμάται ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη διαπραγμάτευση του 2015, αν δεν θυμάται θα εφευρίσκει και έτσι θα προαναγγέλλει το νέο του κάθε φορά βιβλίο, με προδημοσίευση, διαρροή ή αποκλειστικότητα σε κάποια από τις διαπλεκόμενες δεξιές φυλλάδες – δεν τον νοιάζει καθόλου, αναγνώστες να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι, βιβλία να πωλούνται, αυτό έχει σημασία.
Έτσι θα βγαίνουν νέες ατάκες για ωραία διαπλεκόμενα πρωτοσέλιδα, τύπου «Αλέξης Τσίπρας: Όταν πεινάει το παιδί μου δεν είναι κλοπή μα κλέψω ένα μπουκάλι γάλα» και άλλοι δήθεν διάλογοι που θα θυμάται ο Γιάνης Βαρουφάκης για να υπάρξουν ο ίδιος και το Εγώ του.
Από δίπλα θα έρχεται και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ελάχιστα λαμπερός σε σχέση με τον Βαρουφάκη, όμως κάθε Ιούλιος θα είναι και μία ευκαιρία να θυμίσει ότι υπάρχει – ή τουλάχιστον ότι υπήρξε ως υπουργός του Τσίπρα που διαπραγματεύτηκε με τους Ρώσους. Στο μυαλό του, είναι κάτι σαν Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ μαζί. Πήγε στη Ρωσία, εξασφάλισε ρούβλια, δάνεια, αγωγούς και ο Τσίπρας, λέει, δεν τα ήθελε. Και κάθε Ιούλιο θα θυμάται και νέες πτυχές της ηρωικής του διαπραγμάτευσης μέχρι να ξαναγράψει τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια.
Αυτά είναι τα εξ’ αριστερών παραμύθια, γιατί υπάρχουν και τα Δεξιά. Κάθε Ιούλιο, η φιλελεύθερη παράταξη του Άδωνι και του Βορίδη θα θυμάται ότι ο Τσίπρας πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαπραγμάτευση του ’15 και, σε κάθε ενδεχόμενο, να πάει… στο Γουδή.
Σηκώσατε μπαϊράκι στη διαπραγμάτευση και δεν είχατε plan b; Φυλακή! Είχατε plan b εκπονημένο από τον Βαρουφάκη με δραχμή και κουπόνια; Πάλι φυλακή! Δεν εφαρμόσατε το plan b του Βαρουφάκη και επιλέξατε μνημόνιο; Ξανά φυλακή! Το μνημόνιο που επιλέξατε το ψηφίσαμε κι εμείς και με τα δύο χέρια; Ξανά μανά φυλακή!
Ένα είναι σίγουρο. Όσο ο Τσίπρας θα παραμένει επικεφαλής του πολιτικού παιχνιδιού, τόσο τα αριστερά και δεξιά τρολ θα τον κατηγορούν για τον Ιούλιο του 2015. Προσθέτοντας κάθε χρόνο νέες σελίδες επιστημονικής φαντασίας σε ένα αφήγημα που συνεχίζει να πουλάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου