Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Στουρνάρας-υπερδικαστής: Κρυφές επιδιώξεις για να δοθούν υπερεξουσίες στον διοικητή της ΤτΕ Τη διεκδίκηση υπερεξουσιών για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν ακόμα και σημαντικές δικαστικές αρμοδιότητες, προωθεί η Ένωση Τραπεζών σε αγαστή συνεργασία με τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, μέσω συγκεκριμένης νομικής ρύθμισης










































Τη διεκδίκηση υπερεξουσιών για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν ακόμα και σημαντικές δικαστικές αρμοδιότητες, προωθεί η Ένωση Τραπεζών σε αγαστή συνεργασία με τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, μέσω συγκεκριμένης νομικής ρύθμισης. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento που υπογράφει ο Κ. Βαξεβάνης, η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει πως δεν θα μπορεί να ασκηθεί καμία ποινική δίωξη σε τραπεζικά στελέχη χωρίς τη συναίνεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι εισαγγελείς αντικαθίστανται πρακτικά από τον Διοικητή της ΤτΕ. «Με πρόσχημα πως όσοι ρυθμίσουν «κόκκινα δάνεια» θα πρέπει να έχουν κάποια μορφής ασυλίας ώστε να μη βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή δίωξης, οι τραπεζίτες μετατρέπουν τον Γιάννη Στουρνάρα και τους τεχνοκράτες του σε ένα είδος τραπεζικού Ερντογάν: Καμία δίωξη εναντίον τραπεζιτών δεν θα μπορεί να γίνει αν δεν συναινεί η ΤτΕ, ενώ (ακόμα χειρότερο) οι μηνύσεις πολιτών και οι αναφορές θα αρχειοθετούνται όχι από τους εισαγγελείς αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Η επίμαχη νομοθετική διάταξη, η οποία βρίσκεται ήδη στα γραφεία της ΤτΕ και σε αυτά της Ένωσης Τραπεζών, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, αναζητεί «ευήκοα πολιτικά ώτα για να το υιοθετήσουν ως πρωτοβουλία επίλυσης των βαλτωμένων τραπεζικών θεμάτων». Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως το βασικό κίνητρο για τη σύνταξη της επίμαχης τροπολογίας είναι η παροχή ασυλίας στα τραπεζικά στελέχη για τα εκατοντάδες θαλασσοδάνεια που έχουν χορηγηθεί από το τραπεζικό σύστημα της χώρας. 
«Το σύνολο των τραπεζικών σκανδάλων δεν αφορά δάνεια που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις αλλά δάνεια που οι εγγυήσεις τους έπαψαν να έχουν αξία μετά τη χορήγηση τους χωρίς η τράπεζα να απαιτήσει νέες», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου