Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η συντεχνία στρατοδικείου περιφέρειας πρωτευούσης











Προς την συντεχνία του Στρατοδικείου Περιφέρειας Πρωτευούσης.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Σας αποκαλώ έτσι γιατί κατ’ αρχήν δεν πιστεύω πως εκπροσωπείτε ούτε τους Εισαγγελείς, ούτε τους Δικαστές της χώρας, αλλά μια κάστα που καταδυναστεύει τη Δικαιοσύνη προφασιζόμενη πως την εκπροσωπεί θεσμικά. 
Σας αποκαλώ έτσι, γιατί δεν δείχνετε κανένα δημοκρατικό σεβασμό στον θεσμικό ρόλο του δημοσιογράφου, τον οποίο επειδή δεν μπορείτε να καταργήσετε, ω στρατοδίκες, τον εμφανίζετε να εκπροσωπεί συμφέροντα και ό,τι άλλο θέλετε.
Μία συνάδελφός σας, η Ηλιάνα Ζαμανίκα και όχι το Documento, ανέφερε στα όργανα της Δικαιοσύνης, επίσημα, πως η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, απέκρυψε πληθώρα στοιχείων σοβαρών δικογραφιών. Και εσείς τι κάνατε; Βγήκατε να υπερασπιστείτε την τίμια συνάδελφο; Ζητήσατε κάθαρση στη Δικαιοσύνη και εξηγήσεις για το αν όσα καταγγέλλονται είναι αλήθεια; Τι ακριβώς κάνατε; Βγάλατε ανακοίνωση στην οποία γράφετε:
«Η Ε.Δ.Ε. χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και την βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα. Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν, μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας, αποτυπώνει πλήρως την σημερινή πραγματικότητα».
Δεν γνωρίζετε λεπτομέρειες αλλά αδειάζετε τη συνάδελφό σας που έχει το θάρρος που δεν έχετε εσείς. Δεν γνωρίζετε λεπτομέρειες αλλά είσαστε σίγουροι (με μια μπουρδουκλωμένη και θεσμοφανή αγραμματοσύνη) πως το πρόβλημα είναι οι πιέσεις από τη «δημοσιογραφία τη στρατευμένη σε οικονομικα-πολιτικά συμφέροντα». 
Αν λοιπόν είσαστε εισαγγελείς και όχι χέστες που κρύβονται πίσω από «όργανα» πείτε ποια είναι αυτά τα συμφέροντα. Συλλάβετε και τους φορείς τους γιατί αυτό κάνουν οι εισαγγελείς, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως κονφερασιέ πολιτικών κύκλων. 
Αλλιώς είσαστε κοινοί συκοφάντες, φορείς των πιο άρρωστων συντεχνιακών αντιλήψεων, οι οποίοι επειδή δεν μπορούν να καταργήσουν τη δημοσιογραφία, την αμαυρώνουν και την συκοφαντούν.
Έτσι δικάζετε τον κόσμο; Με τέτοιες αποδεικτικές διαδικασίες; Πού είναι οι αποδείξεις σας; Πού είναι η υποτυπώδης ευπρέπεια που πρέπει να έχετε για να μην κατηγορηθείτε πως συγκαλύπτετε; Δεν ξέρετε, αλλά ξέρετε. Δεν θα λέγατε, αλλά λέτε. 
Και ξέρετε τι είναι αυτό που λέτε; Πως κανένας δεν πρέπει να σας αγγίζει. Να σας αμφισβητεί. Πολύ περισσότερο να σας θέτει υπό έλεγχο.
Πάνω απ’ όλα όμως στέλνετε το μήνυμα πως όποιος τολμάει, τίμιος δικαστής, εισαγγελέας, δημοσιογράφος, πολίτης, θα πέφτετε πάνω του να τον φάτε δημιουργώντας την ψευτοθεσμική ασπίδα των ανακοινώσεων.
Φαντάζομαι πως δεν θα σας άρεσε, να έλεγα αναπόδεικτα, πως βγάζετε ανακοινώσεις για να καλύψετε παραθεσμικά κέντρα εξουσίας γιατί είσαστε στρατευμένοι σε οικονομικά-πολιτικά συμφέροντα, όμοια με αυτά αυτά που καλύφθηκαν από τα στοιχεία τα οποία δεν εστάλησαν στην Ανακρίτρια. Τα λέτε όμως για άλλους, γιατί εσείς φαντάζομαι, ω στρατοδίκες, έχετε δικαίωμα να λέτε ό,τι θέλετε. Και όταν τσακώσουν κάποιον από εσάς, θα βγάλετε ανακοίνωση πως τον στοχοποιούν και τον μάχονται.
Μπράβο σας. Αποκαλυφθήκατε, γιατί ήταν τέτοια η βιασύνη σας να καλύψετε αυτόν που θέλατε, που τελικώς εκτεθήκατε. Δεν είσαστε με τον τίμιο, ούτε θέλετε να λάμψει η αλήθεια με έρευνα για το τι έγινε. Αν θέλατε θα το λέγατε έστω. 
Θέλετε απλώς να είσαστε προκαταβολικά καλυμμένοι. Τώρα από τι, εσείς το ξέρετε. Γι’ αυτό αντιδράτε όπως αντιδράτε. Ευτυχώς δεν είσαστε ούτε οι Δικαστές, ούτε οι Εισαγγελείς της χώρας. Είσαστε μια θλιβερή συντεχνία που θέλει να έχει εξουσία και υπογράφει εξ ονόματός τους. Ανώνυμα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου