Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

O όχι και τόσο νεοφιλελεύθερα γραφικός κ. Γραφάκος «Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον δημόσιο τομέα, δια χειρός Μανώλη Γραφάκου, Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ»




















Ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων και νυν Γενικός Γραμματέας  του Δήμου Μεταμόρφωσης Μανώλης Γραφάκος με άρθρο στο capital.gr καταθέτειεπτά τολμηρές – όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει  -  αλλαγές για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου.
Διαβάζοντας τις περίπου 800 λέξεις δεν εκπλήσσεται κανείς, δεν είναι καινούρια επιχειρήματα στη δημόσια σφαίρα. Από την κατάργηση της μονιμότητας μέχρι την κατάργηση των υπηρεσιακών συμβουλίων και την θεσμοθέτηση του διευθυντικού δικαιώματος, ένας νεοφιλελευθερισμός αυτοματισμός δρόμος.
Ο κ. Γραφάκος επιλέγει τις ιδιότητες με τις οποίες υπογράφει το άρθρο του. “Πρώην Δήμαρχος και νυν Γενικός Γραμματέας Δήμου” αν διαβάσει κανείς σου λέει “ειδικός είναι ο άνθρωπος, τα ξέρει αυτά τα θέματα”. Αποκρύπτει όμως τη βασική πολιτική ιδιότητα. Μπορεί να ντρέπεται γι' αυτή ή να του αρέσει το ψάρεμα στα θολά νερά του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά ο κ. Μανώλης Γραφάκος είναι ο Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ. Ένας από τους ανθρώπους με υψηλή θέση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί που συντάσσεται το κυβερνητικό πρόγραμμα με μια ιδιαίτερη αναφυλαξία στην έννοια του δημόσιου τομέα, όπως προκύπτει και από το συγκεκριμένο κείμενο.
Ο κ. Γραφάκος είναι πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, ανήκει στους “αθέατους ήρωες” (όπως έχουν γράψει και στήλες εφημερίδων) της εκλογής του Κ. Μητσοτάκη, Μάλιστα την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών είχε καταγγείλει τον Σπανάκη (ναι ναι αυτόν με την πλαστοπροσωπεία στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ) για απαράδεκτες μεθοδεύσεις.
Με την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ ορίζεται  Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος. Αρθρογραφεί πολύ συχνά με μεταρρυθμιστικό οίστρο και προφανώς οι θέσεις του απηχούν τις θέσεις της ΝΔ γι' αυτά τα ζητήματα.
Ο κ. Γραφάκος έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με όσους μισούν την έννοια “δημόσιο”, ανήκει σε εκείνη την κατηγορία που αντιμετωπίζουν το κράτος και τις δομές του ως λάφυρο και εργαλείο για την εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων. Στην κατηγορία εκείνων που με το κράτος κάνουν business as usual, των γιάπηδων με δημόσιο χρήμα.
Τον Απρίλιο του 2001, στο Ε’ συνέδριο της Ν.Δ. εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής με 370 ψήφους, σε ηλικία 30 ετών! Το Σεπτέμβριο του 2004, εξαργυρώνει την προσήλωσή του στο κόμμα αναλαμβάνοντας τη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή του Ψυχιατρικού Νoσoκoμείoυ Αττικής, σε ηλικία 33 ετών. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το Νοέμβριο του 2006 ώστε να μπορέσει με άνεση να προετοιμάσει και να πραγματοποιήσει τον προεκλογικό του αγώνα για τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2006, τις οποίες και κέρδισε.
Ο Μ. Γραφάκος δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής από τα φοιτητικά του χρόνια. Σκληρός ΟΝΝΕΔίτης, κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων (που συνέπεσαν με τη διακυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη 1990-1993), μπόρεσε να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στο χώρο της Ν.Δ. Εκλέγεται πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στα Μελίσσια με το συνδυασμό που υποστήριζε η Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές του 1994, σε ηλικία 23 ετών.
Ο Μ. Γραφάκος επαίρεται ότι πριν την εκλογή του ως  Δήμαρχος Μελισσίων εργάστηκε, με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, στον ιδιωτικό τομέα για 11 χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος της  χρηματιστηριακής ΦΑΣΜΑ ΑΧΕΠΕΥ, η οποία, αφού δέχτηκε πληθώρα προστίμων, απώλεσε την άδειας της και τέθηκε υπό εκκαθάριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Τα έργα και οι ημέρες της δημαρχίας Γραφάκου στα Μελίσσια (2007-2010) περιλαμβάνουν σκάνδαλα: προσπάθεια απευθείας ανάθεσης έργου όμβριων ύψους 5 εκ. ευρώ, καταγγελία του ταμία του Δήμου Μελισσίων για χρήματα που έφευγαν από το ταμείο του Δήμου χωρίς παραστατικά, απώλεια της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μελισσίων, παραιτήσεις αντιδημάρχων, καταδίκη για εξύβριση, απειλή και σωματική βλάβη δημοτικού συμβούλου και φυσικά τεράστια χρέη του Δήμου Μελισσίων. Βέβαια ο ίδιος απαντά ότι οι σοβαρές υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο, λες και δεν ήταν αυτή η συνήθης πρακτική...
Τον Ιούλιο του 2012 (και αφού είχε χάσει τις εκλογές του 2010), ο Μ. Γραφάκος αντιμετώπισε το εργασιακό του αδιέξοδο τοποθετούμενος από το Δήμαρχο Μεταμόρφωσης στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, θέση που κατέχει και σήμερα και προσμετράται στον κατάλογο των μετακλητών για τους οποίους η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση.
Αλήθεια ο Δήμος Μεταμόρφωσης που καταθέτει αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού συμμερίζεται την άποψη του Γενικού Γραμματέα του για πάγωμα όλων των προσλήψεων στο δημόσιο;
Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στην προσωπική του σελίδα στο facebook σχολιάζει το συγκεκριμένο άρθρο: “Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον δημόσιο τομέα, δια χειρός Μανώλη Γραφάκου, Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ: Άρση της μονιμότητας των νέων δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2020 και ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, μείωση μέχρι το 2020 κατά περίπου 70.000 υπαλλήλους, υιοθέτηση του μέτρου της διαθεσιμότητας κατ΄ έτος, κατάργηση του υπηρεσιακού συμβουλίου, μετακλητοί υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο (γενικοί διευθυντές και διευθυντές). Ένας σκοταδισμός, τον οποίον δεν θα επιτρέψουμε...”
Ενώ και η συνδικαλιστική παράταξη Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση στην ΑΔΕΔΥ σχολιάζει το συγκεκριμένο άρθρο αναφέροντας “Με λόγια σταράτα περιγράφει ο Μανώλης Γραφάκος, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της νέας δημοκρατίας, το όραμα - το δικό του και του κόμματός του φυσικά για το δημόσιο - σε άρθρο του στο capital. Το δικό του όραμα βέβαια είναι ο εφιάλτης του δημόσιου υπαλλήλου αλλά και πολίτη καθώς περιλαμβάνει το ξήλωμα των δημόσιων δομών (παιδεία, υγεία κλπ ) του τελευταίου δηλαδή καταφυγίου των Ελλήνων που έχουν πληγεί από την κρίση.
Βεβαίως αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που προτείνει μπορεί να χαρακτηριστούν «εξαιρετικά ακραία» από κάποιους, αλλά τα «κρίνει» απαραίτητα γιατί…. «τα καύσιμα του ιδιωτικού τομέα που αμείβουν μέσω της υψηλής φορολογίας τη λειτουργία του δημοσίου τελειώνουν».
Τι πρωτότυπος κοινωνικός αυτοματισμός. Εμείς πρώτη φορά τον ξανακούμε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου