Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας ανακοινώνει και δεύτερο πακέτο παροχών
























 Έτοιμος για εκλογές αν…
Γράφει ο Πολιτικός

Δεν τελειώνουν εδώ τα χριστουγεννιάτικα δώρα από την κυβέρνηση προς τους πιο αδύναμους. Την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το Μαξίμου θα ανακοινώσει κι άλλες κοινωνικές παρεμβάσεις ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ σε μία προσπάθεια να υπενθυμίσει στην κοινωνία πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά τις υποσχέσεις και κάθε φορά που έχει τη δυνατότητα θα στηρίζει οικονομικά τους ασθενέστερους.

Αυτή είναι η μία ανάγνωση των παρεμβάσεων του Μαξίμου προς τους οικονομικά και κοινωνικά ανίσχυρους. Διότι μία δεύτερη ανάγνωση των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών δείχνει πως η κυβέρνηση πιθανότατα προετοιμάζει το έδαφος για μία αιφνιδιαστική εκλογική εξέλιξη, που μπορεί μεν να μην εντάσσεται στον κεντρικό της σχεδιασμό, ωστόσο θα επιλεγεί εφόσον η κατάσταση με τους δανειστές οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Εφόσον δηλαδή η δεύτερη αξιολόγηση παραμείνει ανοιχτή για αρκετό καιρό ακόμη και χαθεί το momentum για δοκιμαστική έξοδο σε πρώτη φάση, στις αγορές.

 Η κυβέρνηση αρνείται ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα έχουν σχέση με την πιθανότητα προσφυγής σε κάλπες. Ωστόσο, στις πολύ κλειστές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου πάντα λαμβάνεται υπόψη ο παράγων μίας δυσμενούς εξέλιξης περί τη διαπραγμάτευση ή ακόμη και ο εξαναγκασμός στη λήψη μέτρων τα οποία τώρα απορρίπτονται κατηγορηματικά όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικώς υπάρξουν επώδυνοι συμβιβασμοί.

Επομένως οι παροχές, έστω και εφάπαξ είναι μία κυβερνητική επιλογή που υπολογίζει πάντα τις παρενέργειες που θα έχει για τη χώρα το μη κλείσιμο της αξιολόγησης. Για πάν ενδεχόμενο η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα συμπάθειας από την κοινωνία γνωρίζοντας ότι οι αντοχές της έχουν φθάσει στα όρια. Δίνοντας μία άτυπη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δίνει πρακτικά ένα δώρο συνολικά στις οικογένειές τους , επομένως σε μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων που είδαν μέσα στο 2016 να χάνονται χρήματα από την απώλεια του ΕΚΑΣ αλλά και από τις περικοπές που έγιναν τελικώς μετά το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι εκλογές θα είναι το τελευταίο «χαρτί» που θα τραβήξει ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζονται γι’ αυτές ακόμη κι αν αργήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου