Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Δεν είναι δώρο, είναι υποχρέωση- Μπορεί να υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη από την υλοποίηση της δέσμευσης, για επαναχορήγηση του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης, αλλά η απόφαση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση προχωρά προς τον στόχο της και δεν απομακρύνεται




 






























 http://www.avgi.gr/article/10811/7717833/den-einai-doro-einai-ypochreose 

 Πολύ μελάνι έχει χυθεί όλα τα χρόνια της κρίσης, και πολύ σωστά, για τους μισθούς και τις συντάξεις, και αυτό γιατί μέχρι τώρα όλες οι ειδήσεις αναφέρονταν σε μειώσεις που επέβαλαν οι συμφωνίες με τους δανειστές. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι από το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε στα κρατικά έσοδα επιστρέφεται στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες πολίτες που, αν και παίρνουν σύνταξη, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού η σύνταξη των 300, των 500 και των 700 ευρώ δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει τα αυτονόητα. Και το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, από 300 έως 830 ευρώ, που θα λάβουν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς αμελητέο.

Μπορεί να υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη από την υλοποίηση της δέσμευσης, για επαναχορήγηση του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης, αλλά η απόφαση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση προχωρά προς τον στόχο της και δεν απομακρύνεται.

Όπως και η απόφαση για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά που δέχθηκαν όλο το βάρος της παρελκυστικής πολιτικής της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό είναι άλλο ένα σημαντικό σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, ότι, από τη στιγμή που αντέχει η οικονομία, και τώρα πλέον αντέχει αφού υπάρχουν θετικά στοιχεία, θα στηριχθούν σιγά - σιγά όλες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Εν κατακλείδι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι ένα σαφέστατο δείγμα γραφής κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής εισοδήματος.

Με όσα έχουν περάσει οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια, σε πολλούς μπορεί να μοιάζουν “μικρά” και “λίγα”. Αν αθροιστούν όμως όλα τα “μικρά” μέτρα που έχουν θεσπιστεί τον τελευταίο χρόνο, τότε μπορεί πιο εύκολα κανείς να δει μια άλλη συνολικότερη εικόνα.
Εκεί που υπήρχαν μόνο περικοπές, όπως στην Υγεία και την Παιδεία, υπάρχουν προσλήψεις.

Από την πρόσβαση που έχουν πλέον στη δημόσια Υγεία ένα εκατομμύριο πολίτες έως τα 800 εκατομμύρια που θα δοθούν το 2017 μέσα από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης καταγράφεται η βούληση της Πολιτείας να επουλώσει κατ' αρχήν τις πληγές από την κρίση και επιπλέον να αντιστρέψει τους όρους.

Δεν γίνονται όλα με τρόπο μαγικό.
Η ρόδα δεν γυρίζει με μια κίνηση.
Μόνο με τις πολλές, μικρές αλλά διαρκείς προσπάθειες σε όλους τους τομείς μπορείς να γυρίσεις τον τροχό στην κατεύθυνση που θα ωφελείται η πλειονότητα της κοινωνίας και όχι οι λίγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου