Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Το μακρύ χέρι των κομπραδόρων




 








«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε να νομιμοποιήσει ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα». Αυτό αναφέρει αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωση της με αφορμή το διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
  • Πρώτη παρατήρηση: Καλωσορίζουμε τη συντηρητική παράταξη στο κίνημα της πολιτικής ανυπακοής (άοπλης φαντάζομαι) απέναντι σε νόμους που θεωρούνται άδικοι. Θυμίζουμε όμως ότι όταν κόμματα, κινήσεις και οργανώσεις παρότρυναν τους πολίτες να μην υπακούσουν σε άδικους νόμους («δεν πληρώνω») και να εκφράσουν την αντίρρηση τους εμπράκτως, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για εξτρεμιστικές πρακτικές και χυδαίους αριστερισμούς που βάζουν βόμβα στα θεμέλια του κοινοβουλευτισμού. Βεβαίως τότε ήταν κυβέρνηση και έβλεπε αλλιώς τα πράγματα και τις κοινωνικές διαμαρτυρίες των πληβείων. Τώρα που έχουν βγει στα κεραμίδια οι κομπραδόροι το κόμμα οφείλει να τους βοηθήσει. Με το αζημίωτο...
  • Δεύτερη παρατήρηση: Αν δεν μας απατά η μνήμη μας (και δεν μας απατά) η Νέα Δημοκρατία έκανε τα πάντα με τη βοήθεια και άλλων κομμάτων του λεγόμενου ευρωπαικού τόξου για να μην συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τον αποφασιστικό ρόλο του οποίου τώρα επικαλείται. Μήπως γιατί δεν θα μπορούσε να το ελέγχει; Μήπως γιατί οι ανεξάρτητες αρχές είναι βολικές όταν έχει την πλειοψηφία και τις σαμποτάρει όταν δεν την έχει;
  • Παρατήρηση τρίτη: Ο συγκεκριμένος νόμος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και κάποιες διατάξεις του με ευρύτερες πλειοψηφίες. Επίσης, μέχρι τώρα, όποτε εκλήθη η δικαιοσύνη να τοποθετηθεί για την εγκυρότητα της διαδικασίας και τη συνταγματικότητα του νόμου, η κρίση της δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσε η ηγεσία της Ν.Δ, ενώ και η Ευρωπαική Επιτροπή (δηλαδή οι δανειστές, τη γνώμη των οποίων στη Ν.Δ θεωρούν κάτι σαν ιερό ευαγγέλιο) δεν φαίνεται διατεθειμένη (προς το παρόν τουλάχιστον) να στηρίξει τις καταγγελίες των καναλαρχών και της Ν.Δ.
* Προσωπικά δεν θυμάμαι την περίοδο της μεταπολίτευσης άλλη περίπτωση που ένα κόμμα εξουσίας ταυτίστηκε τόσο πολύ και τόσο ξετσίπωτα με ομάδες ισχυρών συμφερόντων. Ακόμη και στις δύσκολες εποχές υπήρχε μια κάποια διακριτικότητα. 
Σήμερα ούτε τα προσχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου