Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Τέλος εποχής (Το κλαίει το Μέγκα η Αφροδίτη)








































ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΓΡΑΜΜΕΛΗ

Ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Η πρώτη φάση δείχνει να ολοκληρώθηκε, αλλά ουσιαστικά μάλλον τώρα αρχίζει καθώς όσοι αποκλείστηκαν δεν θα καθίσουν στα αβγά τους. 

Ενας νέος κύκλος ανοίγει και θα κλείσει δύσκολα.
Μέσα από πρωτοφανείς για την ιστορία της τηλεόρασης διαδικασίες ένα ιστορικό κανάλι, το Mega, βρίσκεται αποκλεισμένο. 

Στην επόμενη φάση, όποτε γίνει αυτή, θα αποκλειστούν και άλλοι σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και θα μπουν νέοι παίκτες στο παιχνίδι. 

Ο,τι κι αν προκύψει, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας απλώς επιβεβαιώνουν μια δραματική αλλαγή στον τηλεοπτικό χάρτη. 
Από τον Σεπτέμβριο η ελληνική τηλεόραση δεν θα είναι πια η ίδια. Θα θυμίζει πληγωμένο τοπίο, σχεδόν βομβαρδισμένο από επιπόλαιους αυταρχικούς χειρισμούς.


Είναι ζητούμενο η επανεκκίνηση, το κλείσιμο των κύκλων του παρελθόντος με στόχο να ανοίξουν νέοι. 

Ολο αυτό όμως οφείλει να γίνεται στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής, δημοκρατικής διαδικασίας η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα και θα προσπαθεί να τα ανανεώσει με λογική και ευαισθησία. 

Αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση απλώς στερείται και λογικής αλλά και ευαισθησίας.
 Λογικής ως προς τον αριθμό των αδειών, τη φιλοσοφία της διαδικασίας, τα κριτήρια αποδοχής και απόρριψης, την επιχειρηματική ελευθερία, τους νόμους της αγοράς, τους θεσμούς, τον στόχο.
 Ευαισθησίας γιατί όσοι δρομολόγησαν τις αλλαγές δεν σέβονται την ιστορία και τις δομές των υπαρχόντων καναλιών, το ανθρώπινο δυναμικό τους και τους κανόνες λειτουργίας.


Το φθινόπωρο και έπειτα από ένα, όπως αναμένεται, «καυτό» καλοκαίρι θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση εντελώς διαφορετική. Ακόμη και τίποτα να μην άλλαζε, ακόμη κι αν τα κανάλια παρέμεναν ακριβώς όπως είναι, το πλήγμα που δέχονται αυτή την περίοδο είναι μη αναστρέψιμο. 


Σε μια αγορά που «αιμορραγεί», με τη διαφήμιση να έχει καταρρεύσει, με τις επιχειρήσεις να συρρικνώνονται επικίνδυνα, οι επιπόλαιοι χειρισμοί μόνο επιπλέον ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Η ανασφάλεια γιγαντώνεται και τα χτυπήματα συνεχίζονται. 

Θα περίμενε κάποιος ότι μετά από όλες αυτές τις αντιδράσεις θα υπήρχε έστω και καθυστερημένα μια αλλαγή στη στάση και τα όσα γίνονται και χαρακτηρίζονται πρωτοφανή από πολλούς.


Δυστυχώς, όπως φαίνεται, το τρένο της λογικής δεν επιστρέφει. 

Ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί και θα συνεχίσει να πληγώνει την τηλεοπτική αγορά. 
Αλλωστε, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Σκάι, «θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του». 
Τόσο απλά και τόσο σαφή:
 Μπάτε κι αλέστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου