Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Έργα και ημέρες της Ντόρας στις ΗΠΑ-Οι (τουριστικές) περιπλανήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ- Σεπτέμβριος 2006



















 

http://www.styx.gr/index.php/articles/1416-έργα-και-ημέρες-της-ντόρας-στις-ηπα

 Η Ντόρα (πάλι) στη Νέα Υόρκη  (ΟΗΕ) και στην Ουάσιγκτον, "σεμνά, ταπεινά'' και πολυέξοδα, γιά 15 ημέρες, με 10 ''υπηρεσιακούς παράγοντες'',
 15 βουλευτές 
και 19 εκπρόσωπους ΜΜΕ (60 άτομα, μαζί με συζύγους κ.ά.). Πρόκειται γιά την μεγαλύτερη συνοδεία,  που "κουβάλησε" ποτέ στο εξωτερικό υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης. Στις ΗΠΑ, επίσης, ο (άλλος δελφίνος) Γ. Βουλγαράκης (Νέα Υόρκη, Σικάγο) και ο Γ. Βαληνάκης (από την ομογενειακή ιστοσελίδαwww.kalami.net):
λα δείχνουν ότι η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, αποφάσισε να περνά ένα σημαντικό μέρος του χρόνου της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αφορμή την προεδρία της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κ. υπουργός ξαναήρθε, μετά ένα μήνα, στη Νέα Υόρκη στις 15 Σεπτεμβρίου, για να παραμείνει ίσαμε τις 30 του Σεπτέμβρη. 
Στις 29 του μήνα, η Παν-Κρητική τιμά τον πατέρα της, πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη. 
Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται κι επίσκεψη στην Ουάσιγκτον (26-27 Σεπτεμβρίου), όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ κι άλλους αξιωματούχους, θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις κ.ά. 
Την κ. Μπακογιάννη, εκτός των 10 υπηρεσιακών παραγόντων (πρέσβεις, σύμβουλοι κ.ά.), συνοδεύουν, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης, 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (Χατζηγάκης, Καμμένος, Χωματάς, Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης, Μακρή, Καλαντζάκου, Παπαδόπουλος, Κιλτίδης, Λομβέρδος, Ευθυμίου, Ντόλιος, Τόγιας, Μωραίτης, Οικονόμου, Zώης), 17 δημοσιογράφοι και 2 τεχνικοί της ΝΕΤ (δεν υπολογίσαμε συζύγους).
H μεγαλοπρεπής, πολυπρόσωπη και πολυέξοδη αποστολή της κ. υπουργού, δείχνει μιά έντονη (επικοινωνιακά) προσπάθεια, για την αναβάθμισή της στην εσωτερική και διεθνή πολιτική σκηνή, που στόχο έχει την "προβολή" της, ειδικά στην επικράτεια της ελληνικής (τηλεοπτικής) Δημοκρατίας. 

Αλλά και στους Ελληνοαμερικανούς, γιά πολλούς λόγους, αποστολή που εχει αναλάβει ''εργολαβικά'' η μητσοτακικών συμφερόντων ημερήσια της Νέας Υόρκης ''Εθνικός Κήρυξ''.

Φαίνεται, η πολυέξοδη πολυμελής εκστρατεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο πολυτελέστατος τρόπος ''διαβίωσής'' της στη Νέα Υόρκη, σκοπό έχει την καλύτερη προώθηση των ''ελληνικών συμφερόντων''.

Η αποστολή αυτή στις ΗΠΑ, ξεπέρασε κατά πολύ σε αριθμό συνοδών, δεξιώσεων κ.ά. κι αυτή του (τότε υπουργού Εξωτερικών) πατέρα της, το Φθινόπωρο του χρόνου 1980. Κατά συνέπεια, κόρη και πατέρας, κρατούν επάξια την πρώτη και δεύτερη θέση, με πολύ μεγάλη διαφορά από τους επόμενους.

Ντόρα, υπηρεσιακοί παράγοντες, βουλευτές και δημοσιογράφοι -που, ως ''αντάλλαγμα''(;) περιορίζονται στην δημοσιοποίηση των ''επίσημων'' ανακοινώσεων και δηλώσεων- μένουν στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο "Γουόλντορφ Αστόρια", στο Μανχάτταν, που χρεώνει 700 δολάρια την βραδυά (κανονικό δωμάτιο). 
Εξυπακούεται, ότι οι δημοσιογράφοι-απεσταλμένοι, δεν θα μπουν στον κόπο να δουν, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, πως ζει, δραστηριοποιείται κλπ ο Ελληνισμός.
Aπό τις 17 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο έτερος δελφίνος, υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, που εγκαινίασε την  Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, μαζί με την κ. Μπακογιάννη και τον αναπληρωτή Γ.Γ. του ΟΗΕ στο κτίριο του Διεθνούς Οργανισμού, την έκθεση «Ελαίας Εγκώμιο».

(Στο πρόγραμμα του κ. Βουλγαράκη περιλαμβάνονται: 

Δείπνο προς τιμήν του από την Παν-Κρητική στις 18 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής στις 19 Σεπτεμβρίου και την ίδια ημέρα επίσκεψη στο πανεπιστήμιο ''Γέηλ''. Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου παρακολούθησε την παράσταση ''Πέρσες'' από το Θέατρο της Ελλάδος, στο Μανχάτταν. Από τις 21 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο Σικάγο, γιά 3 ημέρες, όπου θα παραυρεθεί στο επίσημο δείπνο της Ελληνο-Αμερικανικής Ακαδημίας, θα συναντηθεί με τον δήμαρχο κ.ά.)

Οι 15 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, παρακολούθησαν συνεδριάσεις του Συμβ. Ασφαλείας και της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ, επισκέφθηκαν το ''σημείο μηδέν", όπου συνέβηκαν τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, παραυρέθηκαν σε δεξίωση στο γεν. προξενείο, ενώ την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, θα μιλήσουν σε συγκέντρωση Ομογενών στο ''Σταθάκιο Πολιτιστικό Κέντρο'', στην Αστόρια.
Γιά Μεσανατολικό: Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική διπλωματία από τα αποτελέσματα της συζήτησης που έγινε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλεία του ΟΗΕ, υπό την προεδρία της κ. Μπακογιάννη, σχετικά με την αραβοϊσραηλινή διένεξη. Tα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα εμπλεκόμενα μέρη στο Μεσανατολικό ευχαρίστησαν την Ελλάδα για την επαναφορά της αραβοϊσραηλινής διένεξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από 20 χρόνια.
Κουμουτσάκος για την Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας:
 «Η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από μέρους της Ελλάδας έχει δυο βασικούς στόχους: Πρώτον, η χώρα μας να βοηθήσει και να συμβάλει, όσο μπορεί, για την προώθηση και αν είναι δυνατόν, για την επίλυση διαφόρων διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων και δεύτερον, να προβάλουμε την εικόνα της Ελλάδας ως σύγχρονης δημοκρατίας».
Οι δραστηριότητες, συναντήσεις κ.ά., στις ΗΠΑ, της κ. Μπακογιάννη:
Κατά την διάρκεια της δύο εβδομάδων παραμονής της στις ΗΠΑ με αφορμή την 61η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας,  η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράιτ και την προηγούμενη, με την Γερουσιαστή Χίλαρυ Κλίντον.
Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών θα έχει μια σειρά επαφών με ομολόγους της και άλλους αξιωματούχους.
Στις 19 Σεπτεμβρίου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Ali Aboul Gheit και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Manouchehr Mottaki.
Την ιδια ημέρα εγκαινιάστηκει στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η έκθεση με τίτλο «Ελαίας Εγκώμιο» από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη και τον αναπληρτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση αναδεικνύει τον πρωταρχικό ρόλο της ελιάς στην οικονομική, πολιτιστική αλλά και θρησκευτική ζωή των λαών της Μεσογείου. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της ελιάς ως παγκόσμιου συμβόλου ειρήνης.

    Στις 20 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Abdelelah Al-Khatib, τον υπουργό 'Αμυνας της Ινδίας Pranab Mukherjee και τον Ισπανό ομόλογό της Miguel Angel Moratinos.
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Walid al-Muallim, τον ομόλογο της της Αλβανίας Besnik Mustafaj και της Αλγερίας Mohamed Bedjaoui.

    Επίσης, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η κ. Μπακογιάννη συμμετείχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και αργότερα μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Foreign Policy Association με θέμα την ελληνική εξωτερική πολιτική στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Επίσης, συμμετείχει στο δείπνο που διοργανώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας.
Την ίδια ημέρα, η γεν. πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόκη, κ. Αικατερίνη Μπούρα, παράθεσε δεξίωση στο γεν. προξενείο στο Μανχάτταν, προς τιμήν των 15 βουλευτών, γιά να ''έρθουν σ' επαφή με Ομογενείς, εκπροσώπους ομογενειακών Οργανώσεων κ.ά.''.

    Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για το Κόσοβο, Marti Ahtisaari. Μετά, συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ευρ.'Ενωσης και Ρωσίας, στα γραφεία της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
     Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα μιλήσει σ' εκδήλωση που διοργανώνει το Center for Strategic and International Studies, ενώ την ίδια μέρα θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.
     Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Yπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Samuel Bodman και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Georgetown. To απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τoν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Stephen Hadley και μετά θα τελέσει τα επίσημα εγκαίνια της έδρας των Νεοελληνικών Σπουδών Tsakopoulos-Kounalakis στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί δεξίωση στο Τerrace on the Park προς τιμήν της κ. Μπακογιάννη, από την γενική πρόξενο στη Νέα Υόρκη, με είσοδο ελεύθερη γιά το κοινό.

    Στις 29 Σεπτεμβρίου, θα παραυρεθεί στην εκδήλωση της Παν-Κρητικής στη Νέα Υόρκη, πάλι στο Terrace on the Park, στην οποία θα τιμηθούν ο πρ. πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης και ο 'Αγγελος Τσακόπουλος. Ο κ. Μητσοτάκης θα τιμηθεί  με το "Βενιζέλειο" βραβείο «για την πολυετή του προσφορά στον Ελληνικό δημόσιο βίο αλλά και στην διεθνή κοινότητα με προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, και της ελεύθερης αγοράς» και ο επιχειρηματίας-φιλάνθρωπος κ. Τσακόπουλος, θα τιμηθεί με το "Καζαντζάκειο" βραβείο, «για την προσφορά του στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στην Αμερικανική Ήπειρο».
Την επομένη, η κ. Μπακογιάννη θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Η Ντόρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... Η ομιλία της στη συνεδρίαση... Το ψήφισμα γιά την κρίση στον Λίβανο


      Μετά από λανθασμένη εκτίμηση των εξελίξεων στην κρίση στην Μέση Ανατολή, η κ. Μπακογιάννη πήγε στη Νέα Υόρκη ενωρίτερα κατά 4 ημέρες απ' ότι οι συνάδελφοί της άλλων χωρών και "γέμισε" τον χρόνο της με ...τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους της. Τελικά τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υιοθέτησαν την Παρασκευή 11 Αυγούστου '06, στη Νέα Υόρκη, ψήφισμα (μετά από 31 ημέρες εχθροπραξιών στον Λίβανο και ηθελημένη κωλυσιεργία της αμερικανικής κυβέρνησης), με το οποίο ζητείται ο πλήρης τερματισμός των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος του Λιβάνου και η συνδρομή 15 χιλιάδων κυανόκρανων και 15 χιλιάδων λιβανέζων στρατιωτών, γιά την υλοποίηση της απόφασης-ψηφίσματος 1701. Μετά την ψηφοφορία, ο Γεν. Γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, είπε: «Θα παρέβαινα το καθήκον μου αν δεν εξέφραζα τη βαθιά μου απογοήτευση για το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε καταλήξει σε απόφαση πολύ, πολύ, πολύ νωρίτερα... H ανικανότητα των κρατών-μελών να συνεννοηθούν ταχύτερα κλόνισε σε σοβαρό βαθμό την εμπιστοσύνη με την οποία θα πρέπει να περιβάλλει η διεθνής κοινότητα την ακεραιότητα και την εξουσία που έχει το ΣΑ του ΟΗΕ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου