Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Έρχεται ο λογαριασμός για τους μετόχους του Mega
























 
 





 

 



Ένα απίστευτο παιχνίδι επίδειξης ισχύος μεταξύ των μετόχων του Mega, των κ. Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο και συνεχίζεται ακόμη σήμερα, εις βάρος του ίδιου του καναλιού, που κινδυνεύει να καταρρεύσει, σε βάρος των απλών εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι και με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και εις βάρος των τραπεζών, στις οποίες οφείλονται συνολικά άνω των 120 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εκταμιευθεί από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που χρεώνεται ασθμαίνων ο ελληνικός λαός τα τελευταία έξι χρόνια. 

 Οι μέτοχοι του Mega, ο καθένας για δικούς του λόγους, καθυστερούν εδώ και έναν χρόνο να χρηματοδοτήσουν με 22,5 εκατ. Ευρώ το καταχρεωμένο κανάλι τους προκειμένου να το σώσουν. Προκειμένου δηλαδή να διευκολυνθούν οι ίδιοι από τις τράπεζες, με αναδιάρθρωση των δανείων του καναλιού και συνέχιση της λειτουργίας του.

Power game από έμπειρους παίκτες

Τελευταία είδηση, την περασμένη Τετάρτη, ότι οι τρεις μέτοχοι συμφώνησαν τελικά να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 22,5 εκατ. ευρώ) σε πρώτη φάση καταθέτοντας προκαταβολή έναντι, ύψους 3 εκατ. Ερυώ.
Έως προχθές, Παρασκευή, το ποσό αναμενόταν. Λέγεται ότι θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δανεισμού και επειγόντως να απελευθερωθούν τα διαθέσιμα που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ιδίως για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, που μετράει κοντά δυόμισι μήνες καθυστέρηση. Και βεβαίως των ενοικιαζόμενων συνεργείων (τεχνικών), το χρέος στα οποία λέγεται ότι έχει φτάσει το 1 εκατ. ευρώ.
Σημαίνει αυτό ότι "τα έχουν βρει" οι μέτοχοι του Mega; Τι άλλαξε; Πώς συμβαίνει και τη μια μέρα "τα σπάνε" και την άλλη "τα βρίσκουν"; Είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ή έχουν έρθει πράγματι σε συμφωνία για να σώσουν το κανάλι; Είναι αποφασισμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη; Διότι αυτός είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος σωτηρίας του Mega. Οι ίδιοι να πληρώσουν και οι τράπεζες να διευκολύνουν. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Το χέρι στην τσέπη

«Σώζεται» όμως το Mega με προκαταβολή 3 εκατ. ευρώ; Όταν τα χρέη του υπερβαίνουν τα 120 εκατ. και η αναγκαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τα 22; Θα δεχθούν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποίηση του δανεισμού με τόσο χαμηλή εγγύηση; Θα δεχθούν δηλαδή να συνεχίσει το Mega να χτίζει χρέη επιδοτώντας τα θαλασσοδάνεια; Αν ισχύσει για το Mega, τότε θα γίνει μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που θα μπορούν να επικαλούνται και άλλες υπερδανεισμένες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα στη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
Σενάρια που κυκλοφορούν υποστηρίζουν ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη έδωσε το "πράσινο φως" προκειμένου να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του καναλιού που έχουν μπλοκαριστεί από θυγατρική της Alpha Bank, η οποία λόγω οφειλών προχώρησε σε κατάσχεση των εσόδων του καναλιού. Η κίνηση αυτή φανερώνει μάλλον μια διάθεση συνεργασίας.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση, στο μετοχικό σχήμα του σταθμού αναμένεται να συμμετέχουν και τρίτοι ενδιαφερόμενοι. Αν και δεν αναφέρονται ονόματα, θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή του Θ. Φιλιππόπουλου από τις Αττικές Εκδόσεις, ο οποίος όμως έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάληψη του μάνατζμεντ του σταθμού, αλλά και με την εκπόνηση «επιχειρησιακού σχεδίου» διάσωσης, το οποίο δεν μπορεί παρά να προβλέπει περικοπές και συρρίκνωση λειτουργιών προκειμένου η εταιρεία να γίνει βιώσιμη σύμφωνα με τα έσοδα της.

Σε τεντωμένο σχοινί οι τράπεζες

Πώς θα απαντήσουν όμως οι τράπεζες; Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες, ιδίως η Πειραιώς, διαχειρίστρια του δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως η Alpha Bank βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, καθώς απαιτείται, εκτός από πραγματική, και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.
Από τη μία πλευρά δεν θέλουν να εμφανίζονται ότι κάνουν διάκριση υπέρ μιας εταιρείας δημιουργώντας άνισους όρους σε σύγκριση με άλλες εταιρείες πελάτες τους. Πρέπει μάλιστα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς οι ίδιες ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο χρήμα από τον ελληνικό λαό. Τραπεζικά στελέχη εξάλλου βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση για παλαιότερα δάνεια που είχαν εγκρίνει χωρίς τις αναγκαίες εγγυήσεις.
Από την άλλη πλευρά δεν έχουν συμφέρον να συνεχίσουν να "κοκκινίζουν" δάνεια ή να έρθει στα χέρια τους ένα κανάλι που ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν να το διοικήσουν. Και είναι προτιμότερο να μην μπουν στη διαδικασία εκποίησης ή διερεύνησης για νέους επενδυτές.
Το power game μεταξύ των μετόχων, παιχνίδι επικράτησης στο κανάλι με κίνδυνο την εξαφάνισή του, δεν φαίνεται να έχει λήξει ακόμα, παρά τα επιφαινόμενα. Τόσο η δήλωση για συμμετοχή όλων στη χρηματοδότηση του καναλιού όσο και η δήλωση προκαταβολής 3 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμία αξία -παρόμοιες έχουν γίνει πλήθος στο παρελθόν- εάν τα χρήματα δεν κατατεθούν πραγματικά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους: «Μας... απειλούν ότι θα βάλουν τα λεφτά, ας τα βάλουν».
Έτσι η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη, αλλά και οι επόμενες, καθώς θα δείξουν εάν υπάρχει πρόθεση να διασωθεί το κανάλι.

Συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις άδειες

Κομβική ημερομηνία είναι η 4η Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την κατάθεση φακέλων υποψηφιότητας για την αδειοδότηση. Η συμμετοχή του Mega στον διαγωνισμό είναι «αναγκαστική», καθώς μόνο ως υποψήφιος σταθμός για άδεια έχει έννομο συμφέρον να συνεχίσει να προσφεύγει κατά του διαγωνισμού και να συνεχίσει να επιχειρεί να τον ακυρώσει. Ήδη πληροφορίες λένε ότι στελέχη του σταθμού έχουν πάρει εντολή να ετοιμάσουν φάκελο υποψηφιότητας. Συμμετοχή στον διαγωνισμό, όμως, σύμφωνα με τον νόμο, σημαίνει ότι οι μέτοχοι είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν. Τι να πληρώσουν;
* 22,5 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου τα δάνειά τους να είναι ρυθμισμένα και η εταιρεία να εμφανίζεται υγιής και να λάβει τραπεζική ενημερότητα.
* 8 εκατ. ευρώ καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο.
* 8 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια ή, εάν υπολείπονται, εγγυητική επιστολή τραπέζης με προθεσμία τριών μηνών για να κατατεθεί το κεφάλαιο.
* 3 εκατ. ευρώ εγγυητική επιστολή -ίση με την τιμή εκκίνησης των αδειών- για τη συμμετοχή στη δημοπρασία των υποψηφίων που θα προεπιλεγούν. Στη συνέχεια άγνωστο ποσό που θα προκύψει από τη διαδικασία της δημοπρασίας για την εξασφάλιση της άδειας.
* Άλλα ποσά που τυχόν οφείλονται στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου ο σταθμός να λάβει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου