Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Άδωνις Γεωργιάδης: Το αυτοκαταστροφικό είδωλο του Μητσοτάκη























 

 
















Toυ Γ. Λακόπουλου
ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 Αν όλοι περίμεναν το πρώτο λάθος του νέου προέδρου της ΝΔ αυτός έσπευσε να το κάνει νωρίς: όρισε αντιπρόεδρό του τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και από το περιβάλλον του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν τίθεται θέμα ιεραρχίας. Με τον έτερο αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και οι δυο είναι το ίδιο. Και ας απέχουν έτη φωτός ως πολιτικά πρότυπα.
Από μόνη της αυτή η απόφαση είναι αυτοκαταστροφική και απειλεί να καταπιεί το προφίλ που προσπαθεί να δημιουργήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κομματική βάση της ΝΔ αποδοκίμασε τον Γεωργιάδη. Αν τον ήθελε στη ηγεσία θα τον ψήφιζε. Αλλά ο πρόεδρος του κόμματος τον επιβράβευσε και εφεξής οι νεοδημοκράτες είναι υποχρεωμένοι να τον αποκαλούν “κύριε πρόεδρε”.
Ένας άνθρωπος που μόλις πριν από μια τετραετία ήταν πουλέν του Γ. Καρατζαφέρη – που τον έβαλε και στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως δικό του άνθρωπο. Από κει τον αλίευσε ο  Σαμαράς για να ενισχύει την μετακίνηση της ΝΔ προς τα δεξιά και βρέθηκε  -κατ’ απονομήν- στην κορυφή της ΝΔ. Οι αντιφάσεις σ’ αυτή την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη βγάζουν μάτι.
Πριν από όλα είναι παιδαριώδης η αντίληψη ότι με τον Χατζηδάκη από τη μια και τον Γεωργιάδη από την άλλη καλύπτει ευρύτερη περιοχή του πολιτικού φάσματος. Αντίθετα συρρικνώνει την επιρροή της ΝΔ στο πολιτικό φάσμα.
Αν  πρυτάνευσε η σκέψη ότι δια του Γεωργιάδη θα πλαγιοκοπήσει τον Καμμένο ή τη Χρυσή Αυγή, τότε στο παιδαριώδες προστίθεται και η γκάφα.  Έτσι ομολογεί τη συνάφεια του αντιπροέδρου του με τη Ακροδεξιά. Μόνο που αυτή η συνάφεια όχι μόνο δεν συνιστά διείσδυση στον ακροδεξιό χώρο αλλά το αντίθετο: διευκολύνει την Ακροδεξιά να ψαρεύει στο χώρο ΝΔ, γιατί νομιμοποιεί κάποιες από τις θεωρίες της.
Επιπλέον, με την αντιπροεδροποίηση του  Άδωνι ο Μητσοτάκης ακυρώνει το πλεονέκτημα που του έδινε η τοποθέτηση ως αντιπροέδρου ενός νέου πολιτικού με ήθος και ευρωπαϊκή παρουσία: του Κωστή Χατζηδάκη.
Από μόνη της η εξομοίωση είναι μειωτική για τον Χατζηδάκη που υπήρξε από τους καλύτερους ευρωβουλευτές που είχε πότε η χώρα. Διακρίνεται για την ευπρέπεια του ύφους του και την πληρότητα της πολιτικής σκέψης του, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο δημόσιο βίο, ως  στέλεχος της δημοκρατικής νεολαίας. Η  αναγκαστική σύνδεσή του με τον Γεωργιάδη θατινάξει στον αέρα την αξία της ανάδειξης του σε αντιπρόεδρο.
Ο πρώην βουλευτής του Καρατζαφέρη θα πιάνει από νωρίς στασίδι στα τηλεπαράθυρα-  ενδεχομένως θα συνεχίσει και την παρουσία του στα περιθωριακά κανάλια για βιοπορισμό, όπως λέει- και θα  δίνει  τον τόνο  προκαταλαμβάνοντας και τον Χατζηδάκη και τον Μητσοτάκη. Ήδη το έκανε από τη πρώτη στιγμή προεξοφλώντας θριαμβευτικά ότι θα … ρίξουν τον Τσίπρα με τον Κυριάκο. Πως ακριβώς θα ρίξουν μια κυβέρνηση με πλήρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Τέτοια ΝΔ με έφεση προς την πολιτική ανωμαλία και αντιπολίτευση  -που θα παραπέμπει στη  δεκαετία του ‘80- σχεδίαζε ο νεότερος  Μητσοτάκης;
Αν όχι, τότε ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο του με αυτή την απόφαση. Σε τι μοιάζει ο ίδιος με τον Γεωργιάδη;  Στο βιογραφικό, στην πολιτική παρουσία, στο παρελθόν, στην κουλτούρα;  Πως αισθάνεται αναπληρούμενος από κάποιον σαν τον Γεωργιάδη; Κατάλαβε τι έκανε;
Ποια ψηφοθηρική υστεροβουλία  ή ποια παρασκηνιακή συμφωνία τον οδήγησε σε μια επιλογή άκρως αντιφατική με το προφίλ που θέλει να καλλιεργήσει για τον εαυτό του; Θα δέχεται  να τον επισκιάζει το στυλ Γεωργιάδη ή θα το υιοθετήσει;  Τότε το νεοτεριστικό προφίλ δεν θα αντέξει πολύ. Θα αποδειχθεί προσωπείο που καταστρέφει εξ αρχής αυτό που θέλει να κάνει στη ΝΔ, όπως λέει.
Γιατί η αξιοποίηση Γεωργιάδη από τον Σαμαρά ήταν ακροδεξιά επιλογή και δεν είναι και από τον Μητσοτάκη; Πως συμβιβάζονται οι διακηρύξεις περί Κεντροδεξιάς με αντιπρόεδρο έναν πατενταρισμένο δεξιό που πολιτεύεται με αλαλαγμούς και μισαλλοδοξία; 
Ποιος από τον κεντρώο χώρο θα πλησιάσει μια ΝΔ που θα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι; Και γιατί οι Ευρωπαίοι -που επικρίνουν το παρελθόν του Καμμένου- δεν θα επικρίνουν και το παρελθόν του Γεωργιάδη που -σε τελευταία ανάλυση- ήταν μέλος, πορτ -παρόλ και βουλευτής ενός ακραίου δεξιού και μισαλλόδοξου κόμματος σαν τον ΛΑΟΣ;
Τέλος, για πόσο θα ανέχονται όσοι ασπάζονται τους ιδρυτικούς κώδικες της ΝΔ να δίνει το στίγμα στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  ο Άδωνις με τα καμώματα του; Πόσο θα ανεχτεί ο Καραμανλής  να κουμαντάρει το κόμμα που διεύθυνε για δώδεκα χρόνια ένας πρώην υβριστής του; Και πόσο θα ανεχτεί ο Μητσοτάκης την προφανή επικοινωνιακή ασυδοσία κάποιου που άφηνε ακόμη και ειρωνικούς υπαινιγμούς σε βάρος του πριν λίγα χρόνια;
Αν με κάποιο τρόπο ο νέος πρόεδρος της ΝΔ συνιστούσε απειλή για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, πριν κλείσουν οι κάλπες της νίκης του έδειξε ότι κάθε θαύμα -κρατάει- τρεις μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου