Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η ιστορία του νεκρού αγοριού που συγκλόνισε τον πλανήτη









 


aylan

Ο Aylan, το τρίχρονο παιδί από τη Συρία, μαζί με τον Galip, τον πεντάχρονο αδερφό του και τη μητέρα τους  Rihan, κατάφεραν να αποδράσουν από το Κομπάνι, με προορισμό τον Καναδά, αλλά το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε με τον πιο φρικτό τρόπο στα νερά του Αιγαίου.
Η οικογένεια βρισκόταν σε ένα από τα δύο σκάφη που βυθίστηκαν χθες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 12 πρόσφυγες από τη Συρία. Τα σκάφη ξεκίνησαν από την τουρκική πόλη Bodrum με στόχο να φθάσουν στην ασφάλεια της Κω.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ο πατέρας των παιδιών κατάφερε να διασωθεί και το μόνο που ζήτησε είναι να μπορέσει να μεταφέρει την οικογένειά του πίσω στην πατρίδα του για να ταφούν και στη συνέχεια, όπως είπε να ταφεί και αυτός στο πλευρό τους.
11949525_1712318512324719_5418590592094066689_n
Η αδερφή του πατέρα των παιδιών Teema Kurdi, εργάζεται για περισσότερο από 20 χρόνια σε κομμωτήριο στο Βανκούβερ του Καναδά. Μιλώντας σε εφημερίδα του Καναδά είπε, συντετριμμένη, ότι προσπάθησε πολύ να βρει οικονομική βοήθεια προκειμένου να τους πάρει από το Κομπάνι, αλλά δεν τα κατάφερε για αυτό το λόγο μπήκαν σε αυτό το πλοίο.
«Προσπαθούσα να τους πληρώνω και το ενοίκιο στην Τουρκία, αλλά είναι απαίσιος ο τρόπος με τον οποίο φέρονται εκεί στους Σύρους» πρόσθεσε.
«Το μόνο που μας είπε ο αδερφός μου είναι ότι η γυναίκα μου και τα παιδιά είναι νεκρά» είπε η Teema.
Από την αρχή του χρόνου ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών έχει ξεπεράσει τις 2500.
Το χθεσινό τραγικό περιστατικό, και η εικόνα του νεκρού Aylan, έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και μπορεί να λειτουργήσει για την αλλαγή της σκληρής στάσης των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στο δράμα των προσφύγων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες επιτίθενται στον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι η λύση είναι απλά να αποδεχόμαστε στη χώρα όλο και περισσότερους πρόσφυγες». 

Σε αντίθεση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Βρετανός πρέσβης στο Βερολίνο είπε ότι η Γερμανία έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες το 43% των προσφύγων που καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Η εφημερίδα Independent καλεί τους Βρετανούς να υπογράψουν αιτήσεις για να αλλάξει η πολιτική της χώρας στο θέμα της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα προσφυγικών ροών από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν προσεγγίσει την Ευρώπη και κάποιες χώρες ό-πως η Ελλάδα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα μετανάστευσης στη σύγχρονη ιστορία.
Από τους πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Ευρώπη το 69% προέρχεται από τη Συρία, το 18% από το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι από επίσης εμπόλεμες περιοχές του Ιράκ και της Σομαλίας.
Πηγές: Guardian/ Independent / Daily Mirror 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου