Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Λέρος, όπως Κως







http://www.efsyn.gr/arthro/leros-opos-kos

Εκατοντάδες πρόσφυγες στη Λέρο, αφημένοι επί ένα τριήμερο στα χώματα, σε οικόπεδο με σκουπίδια δίπλα στο Λιμεναρχείο, έφτασαν χθες βράδυ στα όριά τους, με αποτέλεσμα ακόμα και οι λιμενικοί, που προσπαθούν επί μέρες να δώσουν λύση, να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.
Κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι καν καταγεγραμμένοι και κυριολεκτικά βρίσκονται στον αέρα. Η απελπισία και ο θυμός είναι τα μοναδικά συναισθήματα των ανθρώπων που βγήκαν από τον πόλεμο και τώρα βασανίζονται χωρίς ελπίδα.
Ενα ολόκληρο νησί προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το ιατρικό προσωπικό, τους αλληλέγγυους, τα αρμόδια υπουργεία και τους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, αλλά σκοντάφτει, πέρα από το πραγματικό γεγονός του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που μεταφέρθηκαν εκεί, και στις εμμονές του δημάρχου.
Στη Λέρο το Σάββατο μεταφέρθηκαν άλλα 600 άτομα από το Φαρμακονήσι, ενώ ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας δυσκολεύει τις λιγοστές λύσεις που θα τους ανακούφιζαν, αλλά και τις υπηρεσίες.
Πρόσφυγες στη Λέρο
Θυμίζουμε συνοπτικά ότι έφτασε χθες στο νησί η απόφαση του υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής τού ενός κτιρίου του ΠΙΚΠΑ, η οποία και εγκρίθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου.
Το κτίριο αυτό είναι κοντά στο Λιμεναρχείο, όπου συνωστίζονται οι εκατοντάδες πρόσφυγες, και κοντά στην πόλη όπου θα μπορούν οι άνθρωποι να πηγαίνουν να αγοράζουν τα αναγκαία, για όσο χρόνο παραμείνουν εκεί. Ο υπεύθυνος Π. Νίκας μάς διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα παραλάβει τα κλειδιά και τις επόμενες ημέρες τα συνεργεία θα μπουν στο κτίριο, για να εκτιμήσουν τις αναγκαίες επιδιορθώσεις.
Πρόσφυγες στη Λέρο
«Στη φάση αυτή κάθε προσφορά και βοήθεια είναι καλοδεχούμενη -μας τόνισε ο κ. Νίκας- αρκεί να μη μένει σε προφορικές υποσχέσεις, αλλά σε πρακτικές λύσεις». Επίσης, μας δήλωσε ότι υπάρχει κάποια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την προετοιμασία του κτιρίου, όμως σύντομα θα πρέπει να βρεθεί κι άλλη λύση (όχι φυσικά στο Ψυχιατρείο) και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες που δεν θα χωρέσουν στο κτίριο.
Παράλληλα το κοντέινερ της Frontex με ευθύνη του Λιμεναρχείου πρόκειται να τοποθετηθεί κοντά, ώστε να διεκπεραιώνεται και η διαδικασία καταγραφής. Ολα αυτά τα δεδομένα και λογικά θέλει να παρακάμψει ο δήμαρχος και να μεταφέρει πολύ μακρύτερα, στα Λέπιδα (δηλαδή στον χώρο του Ψυχιατρείου), τους πρόσφυγες, σε ανύπαρκτες δομές, σε γκρεμισμένο κτίριο, μαζί με τους ψυχικά ασθενείς.
Στην πρόθεση αυτή του δημάρχου αντιτάχθηκαν σφοδρά οι λιμενικές αρχές, το δίκτυο αλληλεγγύης και φυσικά το υπουργείο Υγείας, ο διοικητής και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής.

«Μας απειλεί ο δήμαρχος»

Πρόσφυγες στην Λέρο
Μιλήσαμε με τον λιμενάρχη του νησιού Σ. Μπιλήρη, έπειτα από πληροφορίες ότι χθες το πρωί σε κοινή σύσκεψη αρμοδίων για το προσφυγικό ο δήμαρχος εκτόξευσε ακόμα και απειλές εναντίον του. Σημειώνουμε ότι ο λιμενάρχης συνεργάζεται στενά με τις οργανώσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης όλο αυτό το διάστημα. Οι απαντήσεις του ήταν ξεκάθαρες:
«Υποστήκαμε την απειλή του δημάρχου ότι θα ζητήσει να μας αντικαταστήσουν. Μας κατηγόρησε ακόμα ότι η αύξηση των ροών οφείλεται στο ότι εμείς διεκπεραιώνουμε γρήγορα τις διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής. Μας κατηγορεί δηλαδή για το ότι κάνουμε γρήγορα τη δουλειά μας με ένα προσωπικό 40 ατόμων, ενώ θα έπρεπε να είχαμε 100, που ασχολείται και με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα των προσφύγων. Ο χώρος στα Λέπιδα, όπου θέλει να εγκαταστήσει τους πρόσφυγες ο δήμαρχος, είναι περιοχή του Ναυτικού, η οποία δεν έχει επισήμως παραχωρηθεί στον δήμο.
»Η διαδικασία παραχώρησης είναι ακόμα σε εξέλιξη και, εφόσον δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, πώς θα πάει να τοποθετήσει εκεί ο δήμαρχος το κοντέινερ χωρίς να υπάρχει καν φύλαξη; Η περιοχή είναι μακριά, δεν υπάρχει ούτε φως το βράδυ, χωρίς τουαλέτες, χωρίς υποδομές, χωρίς τίποτα, θα πάνε εκεί οι άνθρωποι και δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε μια πορτοκαλάδα. Το κοντέινερ της επιχείρησης “Ποσειδών” της Frontex διατίθεται στο λιμενικό σώμα και η αστυνομία μπορεί απλά να έρχεται να παίρνει αποτυπώματα. Είμαι υπεύθυνος και θα επιμείνω να τοποθετηθεί στον κατάλληλο χώρο που έχουμε υποδείξει».
Ηρθαμε σε επαφή και με τον διευθυντή, ψυχίατρο Γ. Λουκά, ο οποίος μας είπε το αυτονόητο: «Το να εγκαθιστούμε δύο ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες μαζί οδηγεί στο να υποβαθμίζεται η ζωή και των δύο. Δεν μπορεί να είναι αυτή η “εύκολη” λύση».

Η απάντηση του δημάρχου

Πρόσφυγες στην Λέρο
Ρωτήσαμε για τον χώρο του Ψυχιατρείου τον δήμαρχο Μιχάλη Κόλια: «Κατ’ αρχάς, δεν είναι χώρος του Ψυχιατρείου. Είναι χώρος που ήταν πρώην άρρωστοι, ψυχικά ασθενείς, τώρα πλέον είναι ένα γήπεδο που προβλέπεται να τοποθετηθούν ή σκηνές ή κοντέινερ».
Στην επισήμανσή μας ότι υπάρχουν εκεί ακόμα περίπου 200 βαριά ψυχικά ασθενείς, αναφέρθηκε στους τρόφιμους (περίπου 50) που βρίσκονται στο ένα από τα δύο κτίρια του ΠΙΚΠΑ και προφανώς όχι σε εκείνο που ήδη παραχωρήθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Οταν επιμείναμε, όχι μόνο για το ζήτημα της διατάραξης της ζωής των ψυχικά ασθενών, αλλά και της απόστασης από τον κοινωνικό ιστό στην περίπτωση μεταφοράς εκεί των οικογενειών προσφύγων, απάντησε χαρακτηριστικά: «Λοιπόν, ο καλύτερος χώρος και η απόφαση η ομόφωνη της δημοτικής αρχής είναι τα Λέπιδα και εκεί θα πάνε. Δεν υπάρχουν ασθενείς εκεί (;), γιατί επιμένετε; Κάντε μια βόλτα κάτω να δείτε πού είναι οι ασθενείς. Μην ακούτε τι σας λέει ο κάθε γιατρός, γιατί αυτοί θέλουν ψυχική θεραπεία. Δεν είναι στον ίδιο χώρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί, ενώ εδώ τώρα είναι μαζί με τους ασθενείς μέσα στον χώρο του νοσοκομείου της Λέρου, που δεν μπορούμε εμείς πλέον να φιλοξενηθούμε.
»Θα τους βάλουμε μέσα στα σαλόνια μας; Τι να κάνουμε; Τι θα πει απομακρυσμένο; Εγώ 24 ώρες είμαι στο πόδι με αυτήν την ιστορία και δεν θα μας κάνουν και κουμάντο όπου θέλουνε. Να μην πω τώρα καμιά κουβέντα με τους γιατρούς και το δίκτυο αλληλεγγύης, να κάνουνε κουμάντο εκεί που τους παίρνει. Εδώ είναι αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. Τελείωσε. Εκεί θα πάνε».
Το μόνο σχόλιο που θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς είναι ότι -συμπτωματικά ή όχι- κάποιοι δήμαρχοι μοιάζει να θέλουν να εντείνουν τα αδιέξοδα αντί να αναζητούν ανθρώπινες λύσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου