Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

DW: Κερδισμένος από τις πρόωρες εκλογές θα ήταν μόνο ο Τσίπρας...







































Για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας κυβερνά πλέον χωρίς τη στήριξη πολλών βουλευτών του κόμματός του, μίλησε μεταξύ άλλων στην "Deutsche Welle" ο...


 O κος Μηλιόπουλος εκτιμά ότι είναι δύσκολο να παραμείνει για πολύ ακόμη στην κυβέρνηση ο Τσίπρας χωρίς να μπορεί να επιβάλλει πειθαρχία στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρεύσει είναι πολύ πιθανές νέες εκλογές το φθινόπωρο», εκτιμά σημειώνοντας ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει μια διευρυμένη πλειοψηφία, ενώ, εάν αποτύχει, θα συνεχίσει να συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ. 

«Οι ΑΝΕΛ άλλωστε, παρά την εθνικιστική ρητορική τους, δείχνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν μια πολιτική λιτότητας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όσο ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία». πρόσθεσε.   
Παράλληλα ο πολιτικός επιστήμονας εκτιμά ότι είναι επίσης πιθανός ο σχηματισμός ενός κεντροαριστερού συνασπισμού με το τμήμα εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ που παρέχει στήριξη στις επιλογές Τσίπρα από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. 

Μολονότι αμφότερα τα τελευταία δύο κόμματα δεν επιθυμούν νέες εκλογές, το σενάριο αυτό παραμένει «η πιθανότερη επιλογή». Ωστόσο ο Λ. Μηλιόπουλος εκτιμά ότι από μια νέα εκλογική αναμέτρηση «κερδισμένος θα έβγαινε μόνο ο Τσίπρας. 
Η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερα, κυρίως οικονομική ανάπτυξη και δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι νέες εκλογές!». 

Αναφορικά με τον πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το μυστικό σχέδιό του για Grexit που κυριαρχεί ακόμη στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ο Λ. Μηλιόπουλος εκτιμά ότι δύο είναι τα τινά: «Eίτε (σ.σ: o Γιάνης Βαρουφάκης) ήθελε να τραβήξει την προσοχή (...) είτε πράγματι προετοιμάζεται να αναλάβει πολιτικό ρόλο, ως αντίπαλος του Τσίπρα στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ και του χρέους (...) Στην Ελλάδα ο Βαρουφάκης έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές στο εκλογικό σώμα. Και όσο βρίσκεται στο προσκήνιο, θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για τον Τσίπρα». 

Τέλος ως προς τα σενάρια Grexit ο Λ. Μηλιόπουλος θεωρεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει προκύψει ένα σαφώς οριοθετημένο και ισχυρό πολιτικό ρεύμα που τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε με τη σαφή τοποθέτηση υπέρ αυτής της οδού από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη δημοσιοποίηση των σχεδίων Βαρουφάκη. 

Μονολότι το εν λόγω αριστερό ρεύμα που διαμορφώνεται μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος, εντούτοις δεν αποκλείεται να έχει αντανακλαστικά αποτελέσματα και στο δεξί φάσμα του πολιτικού τόξου, ενισχύοντάς το. 
«Ιδίως σε περίπτωση αποτυχίας του πολιτικού προγράμματος του Τσίπρα, κάτι που δεν θεωρείται απίθανο», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας.

   πηγή:Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου