Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

«Συγκινητική η αλληλεγγύη των Ελλήνων στα σύνορα»
















 





https://refugeesgr.wordpress.com/2015/08/27/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89/
Την ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωνε χτες στον «Real FM» πως προτεραιότητα της Ν.Δ. είναι να κλείσει τα σύνορα στερώντας από τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου το δικαίωμα να αναζητήσουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη, όπως τους το αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, διεθνείς οργανισμοί, κλιμάκια Ευρωπαίων βουλευτών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν, αντιθέτως, επιτακτικά από την Ε.Ε. να θεσπίσει νόμιμους και ασφαλείς τρόπους διέλευσης των προσφύγων και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ειδομένη.

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Συγχέοντας τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και ζουν χρόνια εδώ, με το πρόσφατο αυξημένο προσφυγικό κύμα ανθρώπων από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές, που δεν θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, αλλά, αντιθέτως, να φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, ο γνωστός Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «ο Αντώνης Σαμαράς είχε ελέγξει τη μεταναστευτική ροή […] με την επιχείρηση “Ξένιος Δίας” στην επικράτεια, με τη μη εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, τον οποίο εφάρμοσε η κ. Χριστοδουλοπούλου και μας τίναξε όλους στον αέρα, αφού διπλασιάστηκαν οι μεταναστευτικές ροές»!
Ο αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης, Γιόζεφ ΒαϊντενχόλτσερΓιόζεφ Βαϊντενχόλτσερ |
Σε τελείως αντίθετο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης, Γιόζεφ Βαϊντενχόλτσερ, που ολοκλήρωσε χτες τριήμερη επίσκεψη στην Ειδομένη, εξέφρασε στην «Εφ.Συν.» τη συγκίνησή του για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος εκ μέρους της Ελλάδας και ζήτησε από την Ε.Ε. να θεσπίσει νόμιμες και ασφαλείς διόδους διέλευσης στην Ευρώπη.

«Οι μαφίες κινούνται βορειότερα»

«Η κατάσταση στα σύνορα είναι ήρεμη, υπάρχει καλή οργάνωση. Είναι πολύ συγκινητική η αλληλεγγύη και η ανταπόκριση των Ελλήνων απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί στη ζωή τους. Παρατηρούμε μάλιστα ότι οι διάφορες μαφίες που εκμεταλλεύονταν τους πρόσφυγες όσο επικρατούσε χάος και τα σύνορα ήταν κλειστά έχουν μετακινηθεί βορειότερα, κοντά στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, εκεί όπου η Ουγγαρία χτίζει ένα τείχος ντροπή, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
»Οπου δημιουργούνται νόμιμα και ασφαλή περάσματα, οι μαφίες απομακρύνονται γιατί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Είμαι όμως ιδιαίτερα ενοχλημένος και ανήσυχος από την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η λύση δεν μπορεί να δοθεί από μία χώρα μόνη, όπως η Ελλάδα, που έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική λιτότητα. Η Ε.Ε. πρέπει να θεσπίσει ένα σύστημα αναλογικής κατανομής και να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό και νόμιμο διάδρομο διέλευσης, έτσι ώστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα επικίνδυνα περάσματα της Μεσογείου οι πρόσφυγες. Πρέπει επίσης να αποδεσμεύσει τα χρήματα για την ενίσχυση του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, που έχουν δεχτεί εκατομμύρια προσφύγων» σημείωσε.

Εμπλοκή των θεσμών

Ως προς τη χτεσινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Βαϊντενχόλτσερ επισήμανε πως το προσφυγικό ζήτημα απαιτεί λιγότερες διμερείς συναντήσεις και μεγαλύτερη εμπλοκή των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Φοβάμαι ότι οι πρωτοβουλίες της καγκελαρίου Μέρκελ θα έχουν ανάλογη κατάληξη με τις πρωτοβουλίες της στην ελληνική κρίση. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη» υπογράμμισε.
Η Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke, Ανέτ ΓκροτΑνέτ Γκροτ |
Τη συγκίνησή της για την αλληλεγγύη πολιτών και οργανώσεων στα σύνορα εξέφρασε στην «Εφ.Συν.» και η οποία ζήτησε από την Ε.Ε. να δώσει βίζες στους πρόσφυγες, προκειμένου να αποφευχθεί η ανθρωπιστική τραγωδία.
«Εχω επισκεφτεί τα κέντρα κράτησης της Ελλάδας και έχω δει φοβερά πράγματα. Πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα από τη Γερμανία και την Ε.Ε., ώστε να μπορεί να παρασχεθεί βοήθεια προς τους πρόσφυγες» δήλωσε.
Σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό και κακό συντονισμό της διαχείρισης της προσφυγικής ροής στη Λέσβο, όπου έχουν φτάσει 33.000 πρόσφυγες από την 1η Αυγούστου, διαπίστωσε η Διεθνής Αμνηστία που ολοκλήρωσε ερευνητική αποστολή στο νησί.
«Δεν είναι απλώς μια ελληνική τραγωδία, αλλά μια κρίση ευρωπαϊκών διαστάσεων. Η κρίση ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των κοντόφθαλμων Ευρωπαίων ηγετών που βάζουν προτεραιότητα το να προστατέψουν τα σύνορα κι όχι το να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από τη σύγκρουση.
»Ο κόσμος σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που χρειάζονται τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι φράχτες, αλλά ασφαλείς διόδους εισόδου για τους/τις πρόσφυγες και εγκαταστάσεις όπου θα τους/τις υποδεχτούν με αξιοπρέπεια» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Gauri Van Gulik.

Λιποτάκτες και μυαλοφυγόδικοι

Ενταση με αιχμή το προσφυγικό ζήτημα δημιουργήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου το δημοτικό συμβούλιο διακόπηκε μετά τις δηλώσεις του βουλευτή της Χ.Α. Αρτέμη Ματθαιόπουλου, που χαρακτήρισε τους Σύρους πρόσφυγες «λιποτάκτες γιατί δεν κάθονται να πολεμήσουν για τη χώρα τους».
Στον νεοναζί, που προτιμά τους ανθρώπους θυσία στο «Ισλαμικό Κράτος» προκειμένου να… μη μολύνουν το αίμα της φυλής με το σύντομο πέρασμά τους από την Ελλάδα, απάντησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης:
«Κατά την ταπεινή μου άποψη η Χρυσή Αυγή είναι καρκίνωμα στην ελληνική κοινωνία. Ηταν προσβολή η τοποθέτηση του κ. Ματθαιόπουλου ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν κάθονται να πολεμήσουν. Με τι να πολεμήσουν; Με κουβάδες και κατσαρόλες;» είπε.
Συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα θα διεξαχθεί αύριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, παρουσία δημάρχων νησιών του Αιγαίου.
Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου