Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Άνθρωποι και κοτόπουλα (71 οι νεκροί μες στο φορτηγό-ψυγείο στην Αυστρία)









 
































http://mao.gr/migrants-dead/

Κατεψυγμένα κοτόπουλα μετέφερε κάποτε το φορτηγό-ψυγείο που βρέθηκε εγκαταλειμμένο στην άκρη ενός δρόμου στην Αυστρία, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία.

 Στην αρχή οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να μετρήσουν τα πτώματα των μεταναστών που βρήκαν το θάνατο μες στον ψυκτικό θάλαμο –τόσο προχωρημένη ήταν η αποσύνθεση, τόσο μεγάλο ήταν το στρίμωγμα καθώς οι νεκροί είχαν γίνει ένα κουβάρι. 
«Τα θύματα μπορεί να είναι 30, μπορεί 50», είπαν αρχικά.
 Και μόνο όταν το φορτηγό μεταφέρθηκε σε τόπο παγερό, μπόρεσαν οι ειδικοί να μετρήσουν τους ανθρώπους που είχαν πεθάνει από ασφυξία: 
71 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, ένα κοριτσάκι. 
Ούτε ο Ιερώνυμος Μπος δεν είχε συλλάβει τέτοιες εικόνες…
Λευκές πουλάδες είναι ζωγραφισμένες στην πίσω πόρτα και στα πλαϊνά του φορτηγού. Κοτόπουλα Hyza, μιας σλοβάκικης βιομηχανίας που ανήκει στον αγροβιομηχανικό όμιλο Agrofert Holding, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών κύριος Μπάμπης (Andrej Babis). Ωστόσο, τα κοτόπουλα είναι αθώα του αίματος, αφού o όμιλος ανακοίνωσε ότι το φορτηγό είχε πουληθεί το 2014 και ο νέος ιδιοκτήτης του δεν έσβησε τον παλιό λογότυπο ως όφειλε.

Ό,τι και να συνέβη, είναι ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι 70 άνθρωποι πέρασαν μαρτυρικές ώρες μέσα σε συνθήκες όχι και τόσο διαφορετικές απ’ αυτές που υφίστανται για τα κοτόπουλα που εκτρέφονται στις σύγχρονες πτηνοτροφικές μονάδες. 
Εκεί τα πετεινά είναι τόσο στριμωγμένα που δεν μπορούν καν να κινηθούν και μάλιστα, όπως έχει γραφτεί, τους κόβουν το ράμφος για να μην τσιμπάει το ένα το άλλο. Όμως οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν με το φορτηγό ψυγείο ήταν σε χειρότερη θέση από τα κοτόπουλα αφού δεν μπορούσαν ούτε καν ν’ ανασάνουν.
Η επιγραφή στο πλάι του φορτηγού λέει στα σλοβάκικα: «Είμαι τόσο νόστιμο επειδή με τρέφουν τόσο καλά». Και υπογραφή «Tίμιο Κοτόπουλο».
 Παραφράζοντας το σλόγκαν, η άρχουσα τάξη της Ευρώπης θα μπορούσε να πει:
 «Είμαι τόσο νόστιμη, επειδή με τρέφουν τόσο καλά. Με τρέφουν οι φτωχοί της Ευρώπης, αλλά και οι κατατρεγμένοι από τις χώρες του πολέμου…»
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους προς τους συγγενείς των ανθρωπο-κοτόπουλων, ενώ όλα δυτικά ΜΜΕ αφιέρωσαν πολύ χρόνο και σελίδες στο γεγονός. 
Είπαμε, βρε παιδιά, να πνίγεστε στη Μεσόγειο, μακριά από το βλέμμα μας, αλλά όχι να σκάτε από ασφυξία στις εθνικές μας οδούς, να τρέχει ο άλλος οδηγός αμέριμνος και να μην ξέρει ότι μόλις προσπέρασε 71 πτώματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου