Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Κάτι κινείται στην Ευρώπη-ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ













































Η κτηνώδης συμπεριφορά της Γερμανίας και των συμμάχων της απέναντι στην Ελλάδα προκαλεί ρήγματα. Συμμαχίες (κρατικές και κομματικές) δοκιμάζονται, παραδοσιακές φιλίες κλονίζονται και οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει.
- Ρήγμα δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας. Η αντιπαράθεση Μέρκελ - Σόιμπλε, παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να την υποβαθμίσουν, μαίνεται. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Οι σχέσεις τους παραμένουν προβληματικές από την εποχή που η Μέρκελ ξεπέρασε τον αντίπαλό της στην κούρσα διαδοχής του Χέλμουτ Κολ εξαιτίας της εμπλοκής του «ενάρετου» Σόιμπλε σε σκάνδαλο χρηματισμού. Ναι, συμβαίνουν και στο Βερολίνο!
- Ρήγμα υπάρχει και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, διανοούμενος με παγκόσμιο κύρος και γνωστός υποστηρικτής του SPD, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του σπατάλησε το πολιτικό κεφάλαιο πενήντα ετών που είχαν συσσωρεύσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
 Η κριτική του αφορούσε και τη σοσιαλδημοκρατία που συμμετέχει στο συνεργατικό σχήμα, σε ρόλο κομπάρσου μέχρι τώρα. Κορυφαία στελέχη του SPD εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την τακτική Σόιμπλε και άφησαν αιχμές για την ηγεσία του κόμματός τους. Αυτή η κατάσταση υποχρέωσε τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να «αδειάσει» τον κ. Σόιμπλε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για το σενάριο του υπουργού Οικονομικών (μάλλον ψεύδεται) και πως «η πρόταση για προσωρινό Grexit δεν ήταν συνετή».
- Ρήγμα εμφανίστηκε στο μέτωπο Γερμανίας-Γαλλίας. Ο πρόεδρος Ολάντ προσπάθησε να αποτρέψει το σχέδιο Σόιμπλε. Προς το παρόν τα κατάφερε με τη συνδρομή του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος φοβάται ότι η χώρα του, λόγω του τεράστιου χρέους της, θα είναι ο επόμενος στόχος του βουλιμικού γερμανικού ιμπεριαλισμού. 
Ο γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς με ανοιχτή επιστολή του σε Γερμανό φίλο προειδοποίησε για το κλίμα γερμανοφοβίας που αναπτύσσεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει το οικονομικό μοντέλο θα τεθεί σ’ ένα τρομερό δημοψήφισμα το αδυσώπητο ερώτημα: 
«Υπέρ ή κατά της Γερμανίας;» Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, με καλόφημο παρελθόν, αναφέρει σε άρθρο του ότι «το σημερινό σύστημα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο» και ρίχνει τη χαριστική βολή: «Η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ηθική δύναμη».
Δυστυχώς όμως αυτές οι πολύ ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες εξελίξεις, που πιθανότατα θα επηρεάσουν και την Ευρώπη και την Ελλάδα (αυτή άλλωστε ήταν η αιτία τους), βρίσκουν το κόμμα-κορμό της ελληνικής κυβέρνησης σπαρασσόμενο και διχασμένο.
 Ανάγωγα
Ο κανιβαλισμός συνεχίζεται. Μετά την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τώρα ο προσφιλής στόχος εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και δημοσιολόγων είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
«Δραχμολάγνος», 
«αρχηγός της συμμορίας της δραχμής»
 είναι μερικά από τα εξόχως... πολιτικά σχόλια που υπάρχουν σε ανακοινώσεις κομμάτων και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης.
 Θα μπορούσε ο κ. Λαφαζάνης, αν επέλεγε το ίδιο ύφος αντιπαράθεσης, να αποκαλέσει τους επικριτές του «χρηματοκοπρίτες των Βρυξελλών»,
 αλλά δεν του ταιριάζει αυτό το στιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου