Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ο Σάκης, η φούστα και το “Άξιον Εστί”











 










 rouvas3-650-800x450
Επί προεδρίας Γ. Κληρίδη, το 1997 στις 19 Μαΐου, γίνεται η περίφημη επεισοδιακή συναυλία του Σάκη Ρουβά με τον Τούρκο τραγουδιστή Μπουράκ Κούτ στην Κύπρο στην πράσινη γραμμή. Η συναυλία διοργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με την έγκριση φυσικά της τότε δεξιάς Κυπριακής κυβέρνησης με στόχο την “επαναπροσέγγιση” Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το αποτέλεσμα αυτής της αστικής μορφής από τα “πάνω” επαναπροσέγγισης είχε ως αποτέλεσμα συμπλοκές με δακρυγόνα, ένα άγριο πετροπόλεμο και μια κατάσταση στα όρια διπλωματικού επεισοδίου, που είχαν κρατήσει μέχρι τις πρωινές ώρες, η Λευκωσία κυριολεκτικά καιγόταν.
Ο τραγουδιστής έφυγε από την Ελλάδα και έμεινε έξι μήνες στην Αμερική, ώσπου να ξεχαστεί το περιστατικό. Ο μάνατζέρ του βρήκε τελικά τον τρόπο να ξεχαστεί το περιστατικό με μια φαεινή ιδέα. Επιστρέφοντας ο Σάκης Ρουβάς από την Αμερική, φόρεσε την περίφημη φούστα Βαλεντίνο. Αυτή είναι η κουλτούρα του καπιταλισμού, το να θολώνει τον λαό όταν δεν βρίσκει την επιτυχία και το κέρδος στα πολιτισμικά του γεγονότα.
φουστα σακη
Ο Ριζοσπάστης το 1997 αναλύει έξοχα το περιστατικό γράφοντας την Τετάρτη στις 21 Μάη τα εξής:
Τα γεγονότα απέδειξαν πως η “επαναπροσέγγιση” των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι δύσκολη και λεπτή υπόθεση, η οποία δεν είναι δυνατόν να εναποτεθεί στον οίστρο δύο καλλιτεχνών του ποιοτικού βεληνεκούς των Σ. Ρουβά και Μ. Κουτ. Πολύ περισσότερο, η πολύπλοκη αυτή διαδικασία δεν είναι δυνατόν να προέλθει από “πάνω” και να επιβληθεί στις δύο κοινότητες…”
Είχε πολιτικό ενδιαφέρον η στάση της κυβέρνησης Κληρίδη μια που θεώρησε την συναυλία επιτυχημένη:
“Παρ’ όλα αυτά, η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη γιατί εξασφάλισε με αποτελεσματικό τρόπο τη διεξαγωγή των δύο εκδηλώσεων. Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κάθε εκδήλωση έδωσε τα μηνύματά της. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της γιατί πραγματοποιήθηκε ειρηνικά και πολιτισμένα η συναυλία στο χώρο του “Λήδρα Πάλας”… Ο εκπρόσωπος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τα Ηνωμένα Έθνη και τους δύο καλλιτέχνες, καθώς και την Αστυνομία και τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία, είπε, μετέφεραν από το χώρο της συναυλίας το κλίμα που επικράτησε.”
Δεν θα μπορούσε να έχει περισσότερη πολιτική και ταξική αλήθεια το απόσπασμα του άρθρου του Ριζοσπάστη ότι η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει με την καπιταλιστική κουλτούρα αλλά τουναντίον από τα “κάτω” όπως για παράδειγμα με την δικοινοτική Πρωτομαγιά που έγινε χθες με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους όπως έγινε και πέρσι στην Κύπρο.
Η καπιταλιστική *φαινομενικά* αποπολιτικοποιημένη κουλτούρα που εκφράζεται στο πρόσωπο του “καλλιτέχνη τραγουδιστή” Σάκη Ρουβά είναι αυτός που ερμηνεύει το «Αξιον Εστί» στην Αθήνα με την στήριξη και του εθνικιστή Άδωνη Γεωργιάδη. Είναι αυτή η καλλιτεχνική και πολιτική κουλτούρα που έχει την εκτυφλωτική λάμψη των ψεύτικων φώτων και των φασιστικών νοοτροπιών.
αδωνης ρουβας
Όσο για τις όποιες απαγορεύσεις που τέθηκαν ως ιδέα στην προσπάθεια του καλλιτέχνη τα ερμηνεύσει Ελύτη και Θεοδωράκη δεν χρειάζονται μια που αυτό που χρειάζεται και λείπει στο πολιτισμό δεν είναι η απαγόρευση αλλά η επίγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου