Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Οι απανωτές συσκέψεις των καναλαρχών και ο ρόλος του Τζίγγερ





















Από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας – λόγω και των αργιών που ακολουθούν, ολοκληρώθηκε ένας πρώτος εκτεταμένος, αλλά και πυκνός κύκλος επαφών που είχαν μεταξύ τους οι καναλάρχες.
 Συγκεκριμένα, από την περασμένη εβδομάδα, μέχρι τις αρχές της παρούσας, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις των ιδιοκτητών – μετόχων των καναλιών, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, δηλαδή ως Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας όσο και σε άτυπο επίπεδο, δηλαδή ολιγομελείς συναντήσεις, αλλά και προσωπικά τετ α τετ, όπως Βαρδινογιάννη – Ψυχάρη, με στόχο να συντονίσουν τη δράση τους.
Θυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν μετά την απαίτηση της κυβέρνησης – δημοσιεύοντας μάλιστα τα σχετικά στοιχεία στη Διαύγεια – να πληρώσουν οι καναλάρχες τις οφειλές τους στο Δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων τα έτη από 2011 έως 2014.

Ενεργό λοιπόν ρόλο, πρωτοστατώντας και έχοντας την πρωτοβουλία για τις περισσότερες συναντήσεις των μετόχων, αλλά και το συντονισμό σε αυτές, είχε η οικογένεια Βαρδινογιάννη, προεξάρχοντος του Γιάννη Βαρδινογιάννη (του STAR). 

Και έχει σημασία η συγκεκριμένη λεπτομέρεια, αφού εκτός των φημών που θέλουν την οικογένεια να διατηρεί εξαιρετικές και προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και με πολλά από τα μέλη της, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά… πρόσφατα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με δηλώσεις του στο Reuters είχε εκφράσει ανοιχτά την εμπιστοσύνη του στη νέα ελληνική κυβέρνηση. 

«Η ιδιοκτησία και διαχείριση μίας επιτυχημένης παγκοσμίως επιχείρησης δεν σημαίνει ότι είσαι ολιγάρχης» είχε τονίσει ο επιχειρηματίας στο πρακτορείο, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Τσίπρα, «Προσωπικά καλωσορίζω τον τρόπο προσέγγισης όπου το “fair play”, οι νόμοι και οι κανονισμοί θα υπερισχύσουν». 

Άραγε άλλαξε κάτι από τότε;
 Διότι οι απαιτήσεις της σημερινής κυβέρνησης από τους καναλάρχες, βασίζονται στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου «ξέχασε» να υπογράψει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις!

Ανεξάρτητα όμως από το τελευταίο, οι Βαρδινογιάννηδες, τόσο ως προς το σκέλος των μιντιακών τους επιχειρήσεων, αλλά ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες… σε αντιδιαστολή με τους συναδέλφους τους καναλάρχες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, οικονομικού ή άλλου επιπέδου, αλλά κρίνεται και ευνοϊκή η συγκυρία στο βαθμό που επιθυμούν, να ελέγξουν, εκτός από το STAR και το MEGA, είτε με συγχώνευση είτε εξαγοράζοντας τις μετοχές των υπολοίπων… Παρόλα αυτά είναι παρόντες σε αυτή την υπόθεση… 

Διαπιστώνοντας μαζί με τους υπόλοιπους ότι η κυβέρνηση επιτίθεται στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών και οφείλουν να συντονίσουν τη δράση τους για να την αποκρούσουν.

Τέλος, το αποτέλεσμα από τις επανωτές συσκέψεις των καναλαρχών ή των αντιπροσώπων τους, όλες τις προηγούμενες ημέρες… Ήταν η εμφανής πια αλλαγή στάσης απέναντι στην κυβέρνηση, αυξάνοντας κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, δηλαδή, τόσο που να πιστεύει κανείς ότι η χώρα έχει καταληφθεί από τη μία άκρη έως την άλλη ή ότι καίγεται η Αθήνα από τους κουκουλοφόρους και την ίδια ώρα προβάλλοντας υπέρμετρα τα πιο δυσμενή δημοσιεύματα ξένων Μέσων για την Ελλάδα…

 Οι συναντήσεις των ιδιοκτητών θα συνεχιστούν αμέσως μετά το Πάσχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου