Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το πρώτο ραντεβού...-Τσώλης Ζώης




 











Ολοι ελπίζουμε ότι η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία μιας νέας σχέσης της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά και της πορείας της χώρας μας σε μια ενωμένη - και όχι διαιρεμένη - Ευρώπη.


Αντίθετα με όλα όσα περί καταστροφής προπαγανδίζει ή εύχεται η αξιωματική αντιπολίτευση που βρίσκεται σε μια περίοδο βαριάς κατάθλιψης για τη χαμένη εξουσία, μπορεί η γερμανική εξουσία να στρίμωξε τη νέα κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ στη χώρα μας, αλλά ουδέποτε διαφώνησε στα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και, πολύ περισσότερο, δεν επιδίωξε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.


Αλλωστε, όπως όλοι φαντάζονται, αν η Γερμανία είχε επιλέξει αυτή την πολιτική, θα το είχε επιτύχει, αφού στην Ευρώπη η κυρία Μέρκελ κρατάει και το μαχαίρι, κρατάει και το καρπούζι.


Κακά τα ψέματα, στους δύο μήνες που παρήλθαν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ειπώθηκαν τόσα πολλά και έγιναν τόσα λίγα... Αλλά η ευκαιρία δεν χάθηκε.

Με αυτά τα δεδομένα ίσως δύο πράγματα έχουν σημασία:


1. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα και τους στόχους της κυβέρνησης που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Και σε αυτό χρειαζόμαστε σταθερότητα, ηρεμία και τη βοήθεια από τους εταίρους μας, οι οποίοι ούτως ή άλλως βρίσκονται σε ανάλογη στροφή της οικονομικής πολιτικής.


2. Να διαχωρίσει μια για πάντα τη διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους από τις διεκδικήσεις της χώρας μας για το κατοχικό - αναγκαστικό δάνειο. Αλλωστε η συζήτηση γι' αυτό το ζήτημα άνοιξε περισσότερο στη Γερμανία απ' ό,τι σ' εμάς, με έναν και μόνο στόχο. Να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο ώστε να κλείσει και αυτή η σελίδα της ιστορίας του πολέμου.

Το κυριότερο όμως απ' όλα είναι να σταματήσουν ο «ψυχρός πόλεμος» και οι δηλώσεις που σκορπούν το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιδέας, το πολύτιμο κεφάλαιο που λιγοστεύει μέρα με τη μέρα, με ευθύνη όλων των πλευρών.

1 σχόλιο: