Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ινστιτούτο Bruegel: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει σε μια νύχτα Σουηδία»



















 



























Ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα βράδυ Σουηδία.
Ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό πρόγραμμα της Deutsche Welle σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα. 
Η πρώτη ερώτηση που του ετέθη αφορούσε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπόσχεται η νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αυτονόητο;

Σύμφωνα με τον Γκούντραμ Βολφ «φυσικά και είναι αυτονόητο, και είναι καλό που η νέα κυβέρνηση το τονίζει. Η φοροδιαφυγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι οι φορολογικές δαπάνες βαρύνουν κατά κύριο λόγο τη μεσαία τάξη και όχι τους ισχυρούς. Για το λόγο αυτό είναι μια σωστή απόφαση»
Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει στα σοβαρά τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής: 
«Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε με μισή καρδιά να το πετύχει, αλλά διαρκώς αποτύγχανε, διότι η πίεση από τους ισχυρούς ήταν πολύ μεγάλη αλλά και γιατί εν μέρει χρηματοδοτούνταν από τους ολιγάρχες. Με τη νέα κυβέρνηση τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι διαθέτει μια ευρεία συναίνεση για να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι ένα δύσκολο θέμα. Είναι σημαντικό όμως να συνεργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό».
Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ΑΘήνα να εντοπίσει πλούσιους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν; 
«Ναι, νομίζω πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι μέρος του πακέτου. Εν μέρει βέβαια οι λογαριασμοί είναι στην Ελβετία. Αλλά και εκεί αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά η ΕΕ και διαφορετικά η Ελλάδα μόνη της», αναφέρει ο Γκούντραμ Βολφ.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια ευκαιρία
Η χώρα εδώ και χρόνια στηρίζεται οικονομικά στους εταίρους. Στην Ελλάδα λείπουν όμως ακόμη κάποιες βασικές δομές, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο, ενώ συχνά πολλοί διερωτώνται γιατί η πίεση των εταίρων σε αυτόν τον τομέα δεν είναι μεγάλη.
«Νομίζω πως (σσ. οι εταίροι) έχουν επιμείνει. Αλλά θα πρέπει να είναι σαφές ότι είναι δύσκολο ένα κράτος να μεταρρυθμιστεί από έξω. Κάτι τέτοιο απαιτεί σισύφεια προσπάθεια. Σε τελική ανάλυση εξαρτάται από το τι θέλουν να κάνουν οι κυβερνήσεις. Και η Ελλάδα δαπάνησε τα τελευταία χρόνια την ενέργειά της στο να μπορέσει να περιορίσει το έλλειμμα. Και πράγματι κατάφεραν πολλά. Δεν υπήρχε πια η πολιτική δύναμη και η πολιτική θέληση να λύσουν και άλλα θέματα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορούμε σε ένα βράδυ να κάνουμε την Ελλάδα Σουηδία», εκτιμά ο διευθυντής του Ιδρύματος Bruegel.
Τέλος, όσον αφορά τη σύγκριση της Ελλάδας με την Ιρλανδία, ο Γκούντραμ Βολφ επισημαίνει πως η Ιρλανδία είχε μια συγκροτημένη οικονομική δομή. Η κρίση της οφειλόταν στη φούσκα των ακινήτων και όχι σε σοβαρά δομικά προβλήματα σε αντίθεση με την Ελλάδα. Τέλος, ο Γκούντραμ Βολφ πιστεύει πως αυτή κρίση δεν είναι εύκολο να τερματιστεί διότι το χρέος είναι τεράστιο. 
Θα επαναλαμβάνεται το σενάριο που θέλει τους Έλληνες να επιθυμούν μια σημαντική απομείωση και από την άλλη να ζητούνται από τους ευρωπαίους εταίρους διαρθρωτικές αλλαγές που είναι χρονοβόρες. Προς το παρόν πάντως θεωρεί πως τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο και είναι σωστό να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου