Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Πατατάκια στον χωρό της διαπλοκής




 














 


 της Μαριάννας Τζιαντζή*
Πώς αλλάζουν οι καιροί. Τώρα πια δεν σέρνουν τα σκυλιά με τα λουκάνικα ούτε το αμαρτωλό χρήμα μεταφέρεται μέσα σε κούτες από πάμπερς. Η έλλειψη ρευστότητας δεν πλήττει μόνο τις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και τις πολιτικές. Σε δύο-τρία εκατ. ευρώ ανερχόταν η προσφορά αποστασίας, σύμφωνα με τον βουλευτή Παύλο Χαϊκάλη, όμως στα χέρια εκείνος θα έπαιρνε μόνο 700.000. Το πακέτο προσφορών περιλάμβανε και διακανονισμό του τραπεζικού δανείου του, αλλά και συμβόλαιο με διαφημιστικές εταιρείες. Ίσως στην επόμενη απόπειρα δωροδοκίας να προσφέρονται εκπτωτικά κουπόνια για αγορές από το Λιντλ ή κάποιο άλλο σούπερ μάρκετ, κατά προτίμηση γερμανικών συμφερόντων.
Περιμένει κανείς από την ένωση των διαφημιστικών εταιρειών να διαψεύσουν ό,τι υπονοείται στην καταγγελία του κ. Χαϊκάλη, δηλαδή ότι οι διαφημιστικοί ρόλοι μπορεί να γίνουν προϊόν συναλλαγής! Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος κάθε φορά που θα βλέπουμε έναν συμπαθή καλλιτέχνη να διαφημίζει π.χ. πατατάκια, να υποψιαζόμαστε ότι κάποιο κομπρεμί υπάρχει από πίσω. Ας σπεύσουν λοιπόν να υπερασπιστούν αν όχι τη χαμένη τουλάχιστον την κλονισμένη τιμή του θεάματος.
Και αν δεν βρεθεί τηλεοπτική διαφήμιση για κάποιον υποψήφιο αποστάτη καλλιτέχνη; Θα του δοθεί, για παράδειγμα, υπόσχεση συμμετοχής σε κάποιο τάλεντ σόου τύπου Dancing with the Stars; Ή μια δική του τηλεοπτική εκπομπή; Γραφικά φαίνονται όλα αυτά, όμως ας μη μιλούν για «κακοπαιγμένο θέατρο» εκείνοι που με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μετέτρεψαν τη Βουλή σε θίασο μαριονετών.
Υπάρχει και μια παρήγορη διάσταση σ’ αυτή την ιστορία: τουλάχιστον στην Ελλάδα η σιωπή ή η συναίνεση φαίνεται να εξαγοράζεται με χρήματα και με διαφημιστικά ρολάκια, όμως σε πιο άγρια πολιτικά κλίματα εξασφαλίζεται με σφαίρες, με καθαρά γκανγκστερικές μεθόδους -ας αναλογιστούμε τις εκκαθαρίσεις ενοχλητικών αντιπάλων και δημοσιογράφων στη σύγχρονη Ρωσία.
Αναφερόμενος στη «μαφιοκρατία», ο ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο έλεγε πέρυσι: «Ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν είναι σε θέση να αποκηρύξει τη μαφία. Όχι γιατί η ίδια η μαφία εξελίχτηκε σε σύγχρονη καπιταλιστική επιχείρηση, αλλά γιατί ο ίδιος ο καπιταλισμός εξελίχτηκε σε μαφία. Οι κανόνες της μαφίας είναι επίσης οι κανόνες του καπιταλισμού». Μήπως όμως μπορεί να γίνουν και οι κανόνες του κοινοβουλευτισμού;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου