Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

09/09/2014-Θανάσης Χειμωνάς:Οι φρουροί της Επανάστασης

















Π
ριν λίγες μέρες, που λέτε, μια νεαρή κοπέλα, δημοσιογράφος, δημιουργεί ένα χιουμοριστικό φώτοσοπ. Το «θύμα» είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απεικονίζεται ως έφηβος μπροστά από μια τεράστια αφίσα του Ανδρέα Παπανδρέου. 
image
Μια χαριτωμένη ψηφιακή γελοιογραφία που είχε ως στόχο να σατιρίσει την πρόσφατη τάση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσηκώνει συνθήματα και θέσεις από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Ένα αθώο καλαμπούρι το οποίο, κατά πάσα βεβαιότητα, θα έκανε ακόμα και τον ίδιο τον Τσίπρα να χαμογελάσει.

Τα πράγματα δυστυχώς δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι.
 Όπως έχω γράψει και άλλες φορές, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δραστηριοποιείται διαδικτυακά (και όχι μόνο) ένα άτυπο ψευτοαριστερό «παρακράτος».
Μια ομάδα –προβληματικών αναμφίβολα– ατόμων τα οποία έχουν αυτοχριστεί «φρουροί της Επανάστασης» και διατηρούν ως μοναδικό στόχο της ύπαρξής τους την κατατρόπωση των «εχθρών». 
Ως «εχθροί» χαρακτηρίζονται όλοι όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις από αυτούς. Χοντρικά, εκείνοι που δεν θεωρούν πως πρέπει να βρίσκονται συνεχώς «στους δρόμους», εκείνοι που πιστεύουν στην «αστική δημοκρατία» (sic), εκείνοι που δεν παραδέχονται πως στην Ουκρανία συγκρούονται οι ναζιστές Ουκρανοί με τους αντιφασίστες «Νεορώσους» κ.ο.κ.
Οι ιντερνετικοί αυτοί «Επαναστάτες» κινούνται σχεδόν πάντα πίσω από την ανωνυμία, δρουν σε αγέλες και έχουν ως βασικά όπλα τους την ικανότητά τους να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα των άλλων, τα print screen και τα διάφορα hoaxes. Η κλασική τους τακτική είναι η στοχοποίηση: 
Η διάδοση δηλαδή στο ίντερνετ των (δήθεν) λεγομένων ή πράξεων των «εχθρών» με στόχο την διαπόμπευση των τελευταίων αλλά και την κρυφή ελπίδα πως κάποιος καλοθελητής θα βρεθεί για να κάνει τη «βρόμικη» δουλειά.
Κάτι τέτοιο συνέβη και στη φίλη μας που τόλμησε (Θου Κύριε) να διακωμωδήσει τον Μεγάλο Ηγέτη της Σύγχρονης Ελληνικής Αριστεράς. Οι «επαναστάτες», ωσάν μιμητές της αγαπημένης τους μυστικής αστυνομίας Στάζι, κατάφεραν –άγνωστο πώς– να εντοπίσουν δύο φωτογραφίες της βλάσφημης αντιαριστερής με έναν από τους δύο νεκρούς χρυσαυγίτες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Λεωφόρο Ηρακλείου. 
Αν και αυτοχαρακτηρίζονται «αριστεροί» έμειναν πιστοί στην παράδοση των κουκουλοφόρων προδοτών της Κατοχής, διαρρέοντας –μέσα από τα «επαναστατικά» μπλογκ τους και τις δήθεν αντιφασιστικές (ο Θεός να τις κάνει) σελίδες τους στο Facebook– τις εν λόγω φωτογραφίες, βαπτίζοντάς τη δημοσιογράφο και το νεκρό «ζευγάρι» και καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η κοπέλα αυτή είναι και η ίδια χρυσαυγίτισσα και άρα χτυπάει τον Τσίπρα εκπροσωπώντας το μνημονιακό (μέσα στον φρενοβλαβή μανιχαϊσμό τους θεωρούν μνημονιακό κόμμα τη Χ.Α.) κατεστημένο που τρέμει στην ιδέα πως από την Ελλάδα θα ξεκινήσει η Παγκόσμια Επανάσταση που θα επιβάλει τον Νεοκομμουνισμό.
Ως συνήθως, η άτυχη δημοσιογράφος δέχτηκε καταιγισμό από υβριστικά και απειλητικά μηνύματα, τόσο στο προφίλ της στο Facebook όσο και στο site όπου εργάζεται, ενώ διασύρθηκε γενικότερα στο ίντερνετ με τους –αγαπημένους σε τέτοιου τύπου «αριστερούς»– χαρακτηρισμούς «τσουλάρα», «πουτάνα» και δεν συμμαζεύεται.
Γενικότερα, οι ιντερνετικοί επαναστάτες αρέσκονται στο να επιτίθενται σε γυναίκες. 
Όχι μόνο σε «επώνυμες» αλλά και σε απλές χρήστριες των social media. Πέρα από το γεγονός πως οι τύποι αυτοί –κατά βάθος– είναι φουλ συντηρητικοί και θεωρούν πως οι γυναίκες γενικότερα δεν δικαιούνται να εκφέρουν άποψη, πέρα επίσης από το δεδομένο πως μια γυναίκα αποτελεί εύκολο στόχο αφού είναι σαφώς πιο ευάλωτη στις λεκτικές επιθέσεις, είναι πασιφανές πως πίσω από τέτοιας μορφής διαδικτυακά λιντσαρίσματα κρύβονται σαφή συμπλέγματα και απωθημένα. Δεν είναι τυχαίο πως συχνά τα θύματα του «επαναστατικού» αυτού bullying είναι νεαρές και εμφανίσιμες κοπέλες…
Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν για τις γυναίκες των «εχθρών». Αν τολμήσεις να κάνεις έστω και μια (δικαιολογημένη) ενδυματολογική παρατήρηση για κάποια π.χ. βουλευτίνα που ανήκει στο δικό τους στρατόπεδο, αμέσως χαρακτηρίζεσαι σεξιστής και φασίστας.
Όλα αυτά συμβαίνουν κυρίως για παραδειγματισμό: Τολμάτε να θίξετε τον ηγέτη μας; Θα τιμωρηθείτε με τον σκληρότερο τρόπο ούτως ώστε να το ξανασκεφτείτε. Θα ψάξουμε να βρούμε με ποιον κάνετε παρέα, ποιον/α είχατε γκόμενο/α, σε ποια μπαρ συχνάζετε, τι κάνετε πέρυσι το καλοκαίρι. Θα σας παραδώσουμε στον εξαγριωμένο όχλο και θα σας θυσιάσουμε στο βωμό της Επανάστασης ΜΑΣ.
Έχω πει πολλές φορές πως τα άτομα αυτά, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν καμία σχέση με τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ. Ασκούν όμως πολιτική. Και είναι επικίνδυνα για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου