Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Στάση πληρωμών λοιπόν; Τώρα;*-του Άρη Δαβαράκη






















Παρακολουθώ τον Ermippos Ermippiou που ζει κάπου κοντά στο Μόναχο αν το έχω καταλάβει καλά, αλλά είναι πολύ κοντά μας σε ότι αφορά τα ζόρια που τραβάμε και το «Ελληνικό πρόβλημα». Συχνά του ζητάμε άδεια να αναρτήσει toportal.gr κάποιες σκέψεις απότο fb του και συχνά μας τη δίνει. Μία φορά ζήτησε να επιμεληθεί ο ίδιος το τελικό αποτέλεσμα μιας ανάρτησης που αφορούσε δυό μεγάλους φωτογράφους – και βγήκε ένα κόσμημα.

 Την Τετάρτη μετά την λήξη της απεργίας και μετά από άλλες δυό ώρες κολύμπι στην Μεσόγειο, κόλλησα μπροστά σ’ αυτό το πολύ σύντομο post του (που εκφράζει μια πολύ γερή και ανατρεπτική άποψη ουσίας). Το διάβασα, το ξαναδιάβασα, το έκανα copy-paste και σας το μεταφέρω εδώ. Γράφει τα εξής:


Στάση πληρωμών. 
Να πει δηλαδή ένα κόμμα «εάν εκλεγώ θα βρω τον τρόπο να καλύψω νομικά, ώστε να μην έχει καθόλου συνέπειες,  τον κάθε πολίτη που θα πάψει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του». 

 Το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» σε μεγέθυνση δηλαδή, ώστε να καλύπτει και χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες φυσικά, τα χαράτσια, τα πρόστιμα, τα δάνεια κάθε είδους. Έτσι θα βοηθηθεί ο πολίτης να βρει επιτέλους έναν λόγο σοβαρό και πρακτικό να ψηφίσει αυτό το κόμμα που θα αναλάβει την ευθύνη να τον απαλλάξει από όλα του τα χρέη. Όλα; Και το νοίκι; Και τα κοινόχρηστα; Το ηλεκτρικό, το νερό, το τηλέφωνο, το κινητό; Θα τα περιλαμβάνει όλα η στάση πληρωμών;

Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία να κατανοήσει κανείς μια τέτοια σκέψη σαν σοβαρή πολιτική πρόταση – εκτός αν δεν έχω σαφή εικόνα του τι σημαίνει «στάση πληρωμών». 

Οι προμηθευτές των φαρμάκων ενός μεγάλου νοσοκομείου πχ, δεν θα πληρώνονται και θα συνεχίζουν να προμηθεύουν το νοσοκομείο με φάρμακα; 

Δεν είναι λογικό γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι κάν Ελληνικές ώστε να πεις ότι θα τις «επιστρατεύσουμε» στο όνομα του λαού –συγγνώμη, των πολιτών. 

Και εάν με την «στάση πληρωμών» η ΔΕΗ (λέμε τώρα) ανακοινώσει ότι δεν έχει χρήματα και διακόπτει για ένα 8ωρο την ημέρα την παροχή  ρεύματος πανελληνίως, τι γίνεται;

Ειλικρινά, δεν κάνω αντιπολίτευση στην άποψη του Ermippou, προσπαθώ αντιθέτως να πιάσω την άκρη της κλωστής στη σκέψη του ώστε να συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. 

Κάνω μια βόλτα από πλήκτρο σε πλήκτρο και ψάχνω να βρω σχετικά θέματα που θα μπορούσαν να με «διαφωτίσουν». Υπάρχουν κάτι παλιά άρθρα στο newsbomb και αλλού που αναγγέλλουν ότι έχει ήδη προχωρήσει σε στάση πληρωμών ο τάδε ή ο δείνα οργανισμός, αλλά δεν τα ακολουθεί κάποιο feedback να καταλάβουμε τι έγινε. Βρήκα και ένα παλιό κείμενο του Γιάννη Βαρουφάκη (Φεβρουάριος του 2002) που έχει τίτλο«Στάση πληρωμών λοιπόν! Τώρα!» και μεταξύ άλλων λέει : 

«Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ. Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια – δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν! Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.»


Τι εννοεί άραγε ο Ermippos;  
Να κηρύξει το κράτος στάση πληρωμών προς τους δανειστές του και να ζήσει για κάποια χρόνια χωρίς τα δανεικά τους μέχρι να νοικοκυρευτεί ή να κηρύξουν στάση πληρωμών οι πολίτες έχοντας την πλάτη του κόμματος που θα τους «υποσχεθεί κάλυψη»;

 Αφού θεωρεί αρνητικό ότι «μέχρι σήμερα δεν εμφανίστηκε ένα κόμμα το οποίο να διακηρύξει ως επίσημη θέση του την στάση πληρωμών»,  συνάγεται το συμπέρασμα ότι μάλλον η στάση πληρωμών αφορά εμάς τους πολίτες (ψηφοφόρους) που αν μας «υποσχεθεί κάλυψη» αυτό το κόμμα θα το ψηφίσουμε με μεγάλη προθυμία γιατί θα σταματήσουμε να πληρώνουμε όλα αυτά που πληρώνουμε για να ξεπληρωθούν τα χρέη της Ελλάδας από τις πρόσφατες-παλιές της αμαρτίες και αυτό θα σημάνει ένα νέο ξεκίνημα.
Δεν ξέρω. Αν μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω τι είναι αυτό που προτείνει ο Ermippos Ermippiou, πραγματικά θα με βοηθούσε πάρα πολύ. 
Διότι μπερδεύτηκα. 
Και ενώ στη  αρχή μου φάνηκε το αυγό του Κολόμβου ή «στάση πληρωμών», τώρα που κάθισα και έγραψα, το έχασα το νήμα της Αριάδνης και είμαι πάλι μόνος και γεμάτος απορίες στον λαβύρινθο.
Για βάλτε ένα χεράκι σας παρακαλώ πολύ Αυγουστιάτικα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου