Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ Θα κυνηγήσω αυτούς που θέλησαν να με... αυτοκτονήσουν

Λίγες μέρες μετά την ιντερνετική διάδοση της μακάβριας είδησης που τον ήθελε να έχει... αποδημήσει, ο γνωστός συγγραφέας σχολιάζει το περιστατικό και «υπόσχεται» στους υπαίτιους ότι θα τιμωρηθούν
Θα κυνηγήσω αυτούς που θέλησαν να με... αυτοκτονήσουν
Ο Χρήστος Χωμενίδης, «πρωταγωνιστής» αυτής της σκοτεινής ιστορίας με την ανάρτηση σε ενημερωτικό ιστότοπο της... είδησης περί αυτοκτονίας του, λίγο μετά την άθλια συκοφαντία γράφει στον«τοίχο» της
προσωπικής του ιστοσελίδας: «το να αναγκάζεται κάποιος να επιχειρηματολογεί για τα αυτονόητα είναι από μόνο του ανατριχιαστικό».

Και συνεχίζει στις αναρτήσεις του: «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους φίλους που έσπευσαν να μου συμπαρασταθούν κατά τη διάρκεια και μετά τον ''θάνατό'' μου.
 Η ζωή συνεχίζεται το ίδιο αισιόδοξα και αγαπησιάρικα για όλους εμάς, οι οποίοι πιστεύουμε στην αξία του ανθρώπου -του κάθε ανθρώπου- στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, στη διαφορετικότητα και στην πολυχρωμία.
Οι άλλοι, εκείνοι που δεν το 'χουν σε τίποτα να συκοφαντούν, να χαλκεύουν, να υβρίζουν, να φτάνουν -όπως σήμερα αποδείχτηκε- μέχρι και στην παραγωγή και αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων αυτοκτονίας, καιρός είναι να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.
   «Το να υπομένουμε τέτοιον ηθικό, αισθητικό και ιδεολογικό οχετό στο όνομα μιας ''ελευθερίας του λόγου'', που δεν δημιουργεί παρά μόνο γκρεμίζει, είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθώ», σχολ



«Το να υπομένουμε τέτοιον ηθικό, αισθητικό και ιδεολογικό οχετό στο όνομα μιας ''ελευθερίας του λόγου'', που δεν δημιουργεί παρά μόνο γκρεμίζει, είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθώ», σχολιάζει στο Facebook ο Αύγουστος Κορτώ.
Οχι για τίποτε άλλο μα γιατί την επόμενη φορά θα ''πληροφορήσουν'' κάποιον άλλον ότι πέθανε το ταίρι του. Ή ακόμα και το παιδί του... Δείτε περισσότερα».
Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα και με τη χρονική απόσταση να δίνει τη δυνατότητα για πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις, ο Χρ. Χωμενίδης δείχνει ακόμα πιο αποφασισμένος να κυνηγήσει όσους τον... αυτοκτόνησαν.
Στην επικοινωνία που είχε με το «Εθνος της Κυριακής», ο γνωστός συγγραφέας αποκαλύπτει ότι ήδη την ίδια μέρα του περιστατικού κινήθηκε νομικά: «Αυτό είναι έγκλημα! Κι αυτό που σκοπεύω να κάνω, δηλαδή όχι εγώ, αλλά η αστυνομία, είναι να ψάξω ποιος ήταν αυτός που το έκανε, να ψάξω να τον βρω.
«Τελικά το ελληνικό Ιντερνετ χρειάζεται ένα γερό χέρι ξύλο», αναφέρει ο Θανάσης Χειμωνάς σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα του Χρήστου Χωμενίδη.
«Τελικά το ελληνικό Ιντερνετ χρειάζεται ένα γερό χέρι ξύλο», αναφέρει ο Θανάσης Χειμωνάς σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα του Χρήστου Χωμενίδη.

Ακριτη αναπαραγωγή
Και ύστερα, είναι και αυτή η άκριτη αναπαραγωγή ειδήσεων μέσω Διαδικτύου και από διαδικτυακούς τόπους μάλιστα έγκριτων εφημερίδων! Δηλαδή ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, οι άλλοι γιατί το αναπαράγουν; Θα μπορούσε να είχε θανατηφόρα αποτελέσματα όλο αυτό! Μπορεί να το άκουγε ή να το διάβαζε κάποιος δικός μου και...».
Ο ίδιος περιγράφει τις στιγμές που με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι η είδηση της... αυτοκτονίας του έκανε τον γύρο του Ιντερνετ.
To τραγούδι του Μ. Βαμβακάρη «Να πεθάνεις, να πεθάνεις, να πεθάνεις...» και το σχόλιο: «Δεν πεθαίνω, δεν πεθαίνω, δεν πεθαίνω, και στο μάτι σου γυαλί-καρφί θα μπαίνω!», αφιερώνει στους συκοφάντες του
To τραγούδι του Μ. Βαμβακάρη «Να πεθάνεις, να πεθάνεις, να πεθάνεις...» και το σχόλιο: «Δεν πεθαίνω, δεν πεθαίνω, δεν πεθαίνω, και στο μάτι σου γυαλί-καρφί θα μπαίνω!», αφιερώνει στους συκοφάντες του ο Χωμενίδης μέσα από την ιστοσελίδα του.
«Με πήρε τηλέφωνο η Αναστασία Πετσάλνικου, εκείνη την ώρα έκανα κάτι δουλειές. Και μου λέει ότι... Τώρα τι να σου πω, αν το δει κανείς από πλευράς κοινωνιολογίας, που δεν είμαι και ο αρμόδιος, όλο αυτό αποκαλύπτει τον χαώδη ψυχισμό μας, το ότι υπάρχουν δηλαδή κάποιοι στο Διαδίκτυο και μέσα από ό,τι τους κατέβει βγάζουν όλες τις θανατηφόρες και θανατολαγνικές επιθυμίες τους».
Σε ό,τι αφορά στο «κυνήγι» των υπαιτίων, ο Χρ. Χωμενίδης είναι κατηγορηματικός: «Ναι, έχω ήδη κινηθεί νομικά! Δεν μπορώ να τ' αφήσω έτσι, φαντάζεσαι αν το αφήσω έτσι, ποιο θα είναι το επόμενο; Πρέπει να μπει μια τάξη σε όλο αυτό κάποια στιγμή!
Αν η κοινωνία δηλαδή δεν αντιδράσει, αν εσείς οι δημοσιογράφοι δεν αντιδράσετε, γιατί όλο αυτό προσβάλλει και εσάς, τότε ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι του κατέβει και για όποιον του κατέβει! Βέβαια το καλό με όλο αυτό είναι το ότι κατάλαβα το πόσο με αγαπάει ο κόσμος. Είναι κι αυτό το ουδέν κακόν αμιγές καλού!».Βέβαια δεν γίνεται να τελειώσει όλο αυτό με το «τέλος καλό, όλα καλά», είναι πολύ χοντρό για να το τελειώσει κανείς έτσι...
Πήρε φωτιά η ιστοσελίδα του
«Ριπές» στο Facebook εναντίον εκείνων που διέδωσαν την αθλιότητα
«Και μην ξεχνάτε, παίδες: φέτος τα Χριστούγεννα αναστήθηκε μόνο ο Χωμενίδης!».
«Σιγά μην άφηνε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ή τα δώρα από τη γιορτή του... Μα καλά, δεν τους είπε κανείς ότι για να στήσουν μια είδηση χρειάζεται και ένα ορισμένο επίπεδο νοημοσύνης αλλιώς τζάμπα μάγκες!!!».
«Πώς ήταν στον άλλο κόσμο;».
«Τους χαιρετισμούς μου στον Μόγλη, please!».
Εκτός από τα χιουμοριστικά σχόλια, στην ιστοσελίδα του Χρήστου Χωμενίδη στο Facebook μπορεί κανείς να ακούσει το τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη «Να πεθάνεις, να πεθάνεις, να πεθάνεις, με τα κόλπα, με τα κόλπα, με τα κόλπα που μου κάνεις...», καθώς και να διαβάσει το σχόλιο του συγγραφέα:
«Δεν πεθαίνω, δεν πεθαίνω, δεν πεθαίνω, και στο μάτι σου γυαλί-καρφί θα μπαίνω!».

Παρακάτω έρχονται και οι... παροτρύνσεις: «Χρήστο, μήπως θα πρέπει να αυτοκτονήσεις πραγματικά για να μην εκτεθεί η είδηση;». Αλλά στο μεταξύ, Δευτέρα πρωί, το «διαδικτυακό» σύμπαν πάγωσε. Με τον σαφή τίτλο που δεν σηκώνει αντίρρηση, ενημερωτικές ιστοσελίδες πληροφορούν τους επισκέπτες τους ότι: «Αυτοκτόνησε ο Χρήστος Χωμενίδης».
«Εγκυρες» πηγές
Με λεπτομέρειες σαν από σελίδα μυθιστορήματος και από έγκυρες δημοσιογραφικές... πηγές: «Τέλος στη ζωή του έβαλε το πρωί της Δευτέρας (19/12) ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Το θλιβερό περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί, περίπου στις 07.45 π.μ., διαβάζουμε στο Facebook από τη φίλη του Λένα Διβάνη.
Και στη συνέχεια: «Η ζούγκλα ζητάει τώρα συγνώμη από τον Χωμενίδη και τη Δημοκρατική Αριστερά!!! Too little, too late, babies!»...
Στο μεταξύ, στο προφίλ του Χρήστου Χωμενίδη οι φίλοι του έχουν αρχίσει να ανησυχούν: «Χρήστο... αν θέλεις... δεν πρέπει να κρατάς σε αγωνία τους φίλους σου... Γράψε μόνος σου... ότι είναι κακόβουλες μαλακίες!!!». 

«Ο Χρήστος είναι μια χαρά, μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο πριν από δύο λεπτά!» καθησυχάζει ο Θανάσης Χειμωνάς. Και αμέσως μετά, αγανάκτηση δίκαιη και καζούρα χοντρή: «Συγνώμη, αλλά αυτή η αθλιότητα, αυτή η αισχρότητα και αυτή η ανηθικότητα (μιλάω για την περί Χωμενίδη ''είδηση'') θα περάσουν έτσι; Και αυτό το ''ειδησεογραφικό'' site, που φιλοξένησε την ''είδηση'' στο μπλογκ του χωρίς να την ελέγξει, θα συνεχίσει σαν να μην έτρεξε τίποτα, απλώς νίπτοντας τας χείρας του;» γράφει ο συγγραφέας Αχιλλέας Κυριακίδης.
Αύγουστος Κορτώ - Θανάσης Χειμωνάς
Εξοργισμένοι οι φίλοι του καταγγέλλουν τους ασύδοτους του Διαδικτύου
Δεκάδες ήταν τα μηνύματα και τα σχόλια που ανάρτησαν φίλοι και γνωστοί στην ιστοσελίδα του Χρ. Χωμενίδη. Αναμέσά στους ξεχωρίζει το σχόλιο του Αύγουστου Κορτώ ο οποίος γράφει:

«Ο Χρήστος Χωμενίδης ήταν, είναι και παραμένει φίλος κι αδελφός μου εδώ και χρόνια. Στην παρούσα ανάρτηση, ωστόσο, δεν θέλω να του πλέξω το εγκώμιο, αλλά να εκφράσω τη λύπη και την αγανάκτησή μου με την τελευταία και πλέον αήθη μορφή που έχει λάβει ο πόλεμος (ανώνυμος κι επώνυμος) εναντίον του.
Το ότι δεν έχω μιλήσει ως τώρα δεν υπήρξε πράξη ωφελιμισμού. Απλώς, όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα μίσους, με αφορμή αφ' ενός τις αλληλοκατηγορίες με τον Π. Τατσόπουλο και το διαβόητο σχόλιό του στο twitter, θεώρησα στην πρώτη περίπτωση ότι ο καβγάς δεν με αφορά, κι απεναντίας με θλίβει η επιπόλαιη δημόσια αντιδικία δύο συγγραφέων που έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν με τις μυθοπλασίες τους, και στη δεύτερη περίπτωση ότι δεν είμαι ούτε η νταντά του Χρήστου για να τον μαλώσω, ούτε ο αυτόκλητος υπερασπιστής του για να μαλλιοτραβιέμαι με την κάθε θερμοκέφαλη επίκριση (καθώς πίστευα ειλικρινά πως, κάποια στιγμή, το μπαράζ χολής θα σταματούσε).
Κατά το δεύτερο κύμα επιθέσεων, θεώρησα και πάλι ότι αιτία ήταν η ενεργός συμμετοχή του Χωμενίδη στη Δημοκρατική Αριστερά, και η γενικότερη έκθεσή του στα μέσα ως πολιτικού σχολιαστή (καθ' όλα θεμιτή, άλλο αν οτιδήποτε το πολιτικό δαιμονοποιείται συλλήβδην), κι επειδή είναι πάγια αρχή μου να μην ανακατεύομαι σε ό,τι άπτεται της Αριστεράς παρά μόνο με τις σαχλαμάρες που γράφω ως αναρτήσεις ή σχόλια σε φωτογραφίες, έδωσα πάλι τόπο στην οργή, πιστεύοντας ότι «και αυτό θα περάσει».
Οταν ωστόσο σήμερα διαβάζω ότι -από ασυγχώρητη χυδαιότητα, απάθεια και καφρίλα- ιστότοπος ανάρτησε ψευδή είδηση περί αυτοκτονίας του Χρήστου (ο οποίος, όπως και εγώ, είχε συγγενή που αυτοκτόνησε, και γνωρίζει από πρώτο χέρι την οδύνη, το βάρος και τη σκιά που αφήνει ο αγαπημένος αυτόχειρας με την πράξη του), θεωρώ ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
Ποταπότητες
Ξέρω ότι στην Ελλάδα -και όχι μόνο- είναι αδύνατον να σταθεί κανείς μόνο στο έργο ενός συγγραφέα (σ' αυτό αποσκοπεί και η φωτογραφία του πλέον αγαπημένου μου -και αριστουργηματικού- βιβλίου του Χωμενίδη) προσπερνώντας τις όποιες αντιφάσεις της δημόσιας εικόνας του, αλλά το να φτάνουμε σε τέτοιες ποταπότητες, το να υπομένουμε τέτοιον ηθικό, αισθητικό και ιδεολογικό οχετό στο όνομα μιας ''ελευθερίας του λόγου'', που δεν δημιουργεί παρά μόνο γκρεμίζει, είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθώ, και το οποίο προτίθεμαι να πολεμήσω με κάθε μέσο που διαθέτω».
Ο Θ. Χειμωνάς αφού έχει καθησυχάσει τους φίλους του Χωμενίδη, επιβεβαίωνοντάς τους ότι ο συγγραφέας είναι ζωντανός, θα επανέλθει, για ν' αναγγείλει και τη δική του... αυτοκτονία και ύστερα, για να επιμείνει ότι «τελικά το ελληνικό Ιντερνετ χρειάζεται ένα γερό χέρι ξύλο» και ότι «μετά από αυτά που έγιναν με τον Χωμενίδη, άρχισα να το ψάχνω και για τον? Μάικλ Τζάκσον».
ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ
elgika@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου